< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel 6 millió forint tisztára mosásában működött közre – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel 6 millió forint tisztára mosásában működött közre – vádat emelt a főügyészség


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség a veszélyhelyzetre hozott kormányrendelet büntetőeljárási törvényt módosító rendelkezéseit is figyelembe véve vádat emelt azzal a hódmezővásárhelyi férfivel szemben, aki közel 6 millió forint tisztára mosásában működött közre.

A vádirat szerint az egyébként megélhetést biztosító jövedelemmel és állandó tartózkodási hellyel nem rendelkező férfi az eljárás során ismeretlenül maradt férfi megbízásából 2018. július 11. és 12. napján két hódmezővásárhelyi bankfiókban is számlát nyitott. A számlanyitást követően az azokhoz való hozzáférési kódokat átadta megbízójának, melyért cserébe számlánként 5000. Ft-ot kapott. A bankszámlákra ezt követően pár nappal egy dohánykereskedéssel foglalkozó sértett átutalt több részletben 5,8 millió forintot, mivel egy álnéven bemutatkozó személy telefonos megkeresésére megelőlegezte egy megszűnt dohánybolt árukészletét, miután elektronikus úton megkapta egy dohánynagykereskedő hamisított igazolását minderről. A vádlott az átutalások jóváírását követően az ismeretlen megbízótól telefonon kapott utasításoknak megfelelően a jóváírt összegeket felvette, majd azokat zacskóba rakva egy külterületi út mellett levő kilóméterkőnél, majd egy kidőlt tábla alatt, végül egy trafóháznál helyezte el.

A vádlott így biztosította az ismeretlenül maradt személyeknek az általuk a sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz megszerzését – mivel az árukészlet nem létezett, a bankszámla a vádlotté és nem egy dohánykereskedőé volt – amelyért további 8000 forintot kapott.

A főügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben a Szegedi Törvényszék előtt.

A veszélyhelyzetre ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020 (III.31.) Kormányrendelet eltérést biztosított a büntetőeljárási törvényrendelkezései alól. Erre figyelemmel a büntető jogi felelősségét el nem ismerő vádlott 8 évet meg nem haladó szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő cselekménye esetén is lehetőség van arra, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, úgynevezett büntető végzés meghozatalával hozzon ügydöntő határozatot, tényleges szabadságelvonással nem járó büntetés kiszabása esetén. Erre figyelemmel a főügyészség indítványt tett a törvényszék felé, hogy büntetővégzés kibocsátásával a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki, a kapott vagyoni előny elkobzása mellett.

S z e g e d, 2020. április 20.

                                              Dr. Kopasz Zsolt 
                                                  főügyész                   
Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |