< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Donald Tusk nagyapját álhír alapján SS-tisztként mutatta be a magyar kormánysajtó, miután Tusk beszólt Orbánnak

| Mobile | RSS

Donald Tusk nagyapját álhír alapján SS-tisztként mutatta be a magyar kormánysajtó, miután Tusk beszólt Orbánnak

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Nem hagyta annyiban a magyar kormánypropaganda, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke nemrég a náci Németország jogrendjét kialakító jogászhoz, Carl Schmidthez hasonlította Orbán Viktort. Ehhez viszont egy klasszikus álhírt választottak, amely már ráadásul 2005 óta terjeng a lengyel médiában. A fake news alapja ez a kép:

Az 1939 szeptemberében készült fotón az autó sofőrülésében látható, Donald Tuskra hasonlító SS-katona valójában nem a lengyel poltikus nagyapja

A fotón SS-tisztek, pontosabban a náci elitalakulathoz tartozó biztonsági szolgálat, az SD emberei ülnek, a sofőrülésen pedig egy Donald Tuskra feltűnően hasonlító férfi mosolyog. Ez pont elég volt a Fidesz pártalapítványa által is finanszírozott Pesti Srácoknak, hogy az alábbi hírt tegyék ki, amelyet aztán a teljes kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet is átvett.

Rácz András történész, a Political Capital elemzője azonban gyorsan utánanézett a fotónak, és meg is találta a fénykép eredetijét, ami valójában 1939 szeptemberében, Lengyelország német megszállásakor készült, nem pedig 1944-ben, mint azt az álhír készítői írták. A történész Facebook-oldalán ezt írta:

Donald Tusk nagyapja, Jozef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehát nem SS!), ez jól dokumentált tény. – írta Rácz András, aki szerint ez nem is új információ, mert már a 2005-os lengyel elnökválasztási kampányban is előkerült. Az elérhető lengyel források szernt Tusk nagyapja kényszer-sorozottként szolgált 1944 augusztusa és októbere között, előtte koncentrációs táborban is raboskodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. április 17.

Begurult Donald Tusk: náci jogásszal állította párhuzamba Orbán Viktort az Európai Néppárt elnöke

fecsegoe.eu/168 óra

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |