< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Magyar György: Lehet perelni az államot, a betegek kórházból való kirakása miatt

| Mobile | RSS

Magyar György: Lehet perelni az államot, a betegek kórházból való kirakása miatt

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2020 ápr 21.

Magyar György jogász, ügyvéd.

Magyar György ügyvéd szerint a kormány kórházkiürítési „főpróbája” nagyon nehéz helyzetbe hozza az orvosokat, akik nem tehetnek mást, vagy kiteszik a beteget, vagy őket teszik ki. De hozzátette, a családok indíthatnak pert a hozzátartozóik hazaküldése miatt.

Magyar György ügyvédet kérdeztük arról, hogy jogilag lehet-e valamit tenni a betegek tömeges hazaküldése miatt. Azt mondta: hát hogyne. Szerinte „száz százalék”, hogy indíthatnak pert a családok ezekben az ügyekben. A kórház felelhet a károkozásért, ugyanis, mint mondta, kötelezettségszegésről van szó. Nemcsak polgárjogi perek indulhatnak vagyoni és nem vagyoni kártérítésért, hanem felmerül a még a büntetőjogi felelősség kérdése is, a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: nagyon rossz főpróba volt, amit a miniszterelnök kitalált, mert „emberéletekkel nem játszunk ”.  Ez ugyanis az orvosokat hozza olyan helyzetbe, hogy nem tudnak mit tenni. Van különleges jogrend és van veszélyhelyzet, de sem az alaptörvény, sem az egészségügyi törvény nincs felfüggesztve. Az ebből származó jogok és kötelezettségek az összes egészségügyi szolgáltatót kötik. Ezt azt jelenti, hogy el kell látni a betegeket, mert a betegeknek az ellátáshoz joguk van, az orvosoknak pedig kötelezettségük erre.

Aki ezt megszegi, „függetlenül attól, hogy Orbán Viktor vagy Kásler Miklós mind mondott neki, felelni fog”, ha valakinek hátránya keletkezik, vagy életét veszti, mert hazaküldik. Magyar György szerint az orvos tehát nem tehet mást, vagy kiteszi a beteget, vagy őt teszik ki. Ha meg akar felelni az elvárásoknak, és meg akarja tartani az állását, akkor végrehajtja ezt a szerinte „törvényellenes és antihumánus” intézkedést.

Magyar György szerint nem szabadna hagyni, hogy ilyen helyzetbe hozzák az orvosokat és a családokat. Úgy vélte, akár „Mészáros Lőrinc szállodájában”, vagy máshol kellett volna elhelyezni a vírusos betegeket és nem kitenni azokat, akiknek kórházi ellátásra van szükségük.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |