< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Trump aláírta a bevándorlást korlátozó rendeletet

| Mobile | RSS

Trump aláírta a bevándorlást korlátozó rendeletet

Vadhajtások

2020.04.23.0Facebook0ViberSMSVK

A szigorú előírások betartásának fontosságára emlékeztette az amerikaiakat Donald Trump amerikai elnök a világjárványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban szerdán este. Egyben bejelentette, hogy aláírta a bevándorlást korlátozó rendeletet.

A sajtókonferencián ezúttal Mike Pence alelnök mellett Robert Redfield, az országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) igazgatója, Jerome Adams tisztifőorvos, Anthony Fauci, az Allergológiai és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója, valamint Deborah Birx, a munkacsoport másik orvos tagja vett részt.

Bevezetőben Robert Redfield pontosította előző napi kijelentését. Kedden ugyanis azt mondta a The Washington Post című lapnak, hogy ősszel nehezebb lehet a helyzet, ha az influenza és a koronavírus-járvány együtt jelentkezik. A lap ezt úgy idézte, hogy az ősszel rosszabb lesz a helyzet a koronavírus-járvány visszatérte miatt. Donald Trump szerdán jelezte, hogy ez a megfogalmazás pontatlan volt, Redfieldet rosszul idézték, és az igazgató korrigálni is fogja. A CDC igazgatója a sajtókonferencián úgy fogalmazott: „fontos kiemelni, mi az, amit nem mondtam. Nem azt mondtam, hogy rosszabb, hanem azt, hogy nehezebb és elképzelhetően összetettebb lesz a helyzet, ha mindkét vírus egyidejűleg jelentkezik”. S bár nem vitatta a The Washington Postban idézetteket, a cikk címét kifogásolta. A címben ugyanis úgy idézték, hogy ősszel „visszatér a koronavírus-járvány, és a második hullám valószínűleg még pusztítóbb lesz, mint a mostani”.

Donald Trump a sajtókonferencián megkérdezte a mellette álló Birx doktornőtől, hogy vajon lesz-e ősszel újabb hulláma a járványnak. Birx azt mondta: ha vissza is térne a járvány, sokkal könnyebben kezelhető lenne. Trump erre kiemelte: lehet, lesznek egyes helyek, ahol regisztrálhatnak újabb fertőzéseket, de „az is meglehet, hogy ez a járvány egyáltalán nem tér vissza”.

Az elnök, miközben emlékeztette az amerikaiakat a szigorú előírások betartására, köztük a közeli kontaktusok kerülésére, az arcmaszkok viselésére és gyakori kézmosásra, kifejtette, hogy a legfontosabb az emberek egészsége. Biztatónak nevezte, hogy mintegy féltucatnyi tagállamban a gazdaság és a mindennapi élet újraindítására készülnek, és meglátása szerint erre egyre több tagállam lesz képes. Hozzáfűzte azonban, hogy a modellkísérletek tanúsága szerint 11 olyan tagállam van, ahol június 8-a előtt egészségbiztonsági okokból egyáltalán nem lehet újraindítani a gazdaságot.

Megjegyezte, hogy „nagyon nem ért egyet” a republikánus Brian Kemp georgiai kormányzó döntésével, aki már engedélyezi a nem alapvető fontosságú üzletek – köztük a fodrászatok, zárt teke- és bowlingpályák, fitnesztermek vagy mozik és éttermek – újranyitását. „Megmondtam a kormányzónak nagyon egyszerűen, hogy nem helyeslem a döntést” – fogalmazott Trump. Hozzátette: az egyes tagállamok „újraindításakor” a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie.

A sajtókonferencián később megkérdezték Anthony Fauci véleményét arról a szerda esti hírről, hogy New Yorkban két házi macska koronavírusos lett. „Természetesen az állatok is megfertőződhetnek” – mondta a járványügyi szakember, és utalt arra, hogy nemrégiben New York egyik állatkertjében nagymacskák, tigrisek és oroszlánok lettek fertőzöttek. Leszögezte azonban: arra nincs bizonyíték, hogy a vírus háziállatról emberre terjedne.

Forrás: 888.huFacebook0Viber

fecsego.eu/vadhajtások

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |