| Mobile | RSS

Mire készül Orbán? Harckocsikat és helikoptereket szerzett be a kormány

április 24, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: MTI

Egy fillért nem vonnak el a Honvédelmi Minisztériumtól, a nagyszabású fegyverbeszerzési program folytatódik – erősítette meg a Népszava információját Gulyás Gergely.

Gulyás április elején jelentette be, hogy a kabinet magán kezdte a koronavírus miatt szükséges takarékosságot, és összesen 1345 milliárd forint költségvetési átcsoportosítást hajtanak végre.

A miniszter tételes felsorolásából kiderült, hogy két tárca, az igazságügyi és a honvédelmi, megúszta az átcsoportosítást. A legtöbb pénzt pedig az Innovációs és Technológiai minisztériumnak kell befizetni.

A járvány miatt bekövetkező gazdasági visszaesés ellensúlyozására bevezetett megszorítások a 3500 milliárd forintos Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot nem érintik majd.

A Népszava emlékeztet, hogy Magyarország a német hadiipar legnagyobb megrendelőjévé vált.

Többek között 56 Panzer típusú harckocsit és 24 PhZ-2000-es önjáró löveget, valamint 36 darab francia-német kooprodukciós Airbus helikopter beszerzését jelentették be, melyek egy része már meg is érkezett.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón megerősítette a lap azon értesülését, miszerint a későbbi beszerzések közül egyet sem terveznek leállítani. Magyarország a jelenlegi helyzetben is tartani kívánja a NATO felé tett ígéretét, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 2 százalékára tornássza fel.

Ennek jegyében állapodhatott meg a kormány múlt héten a török Aselsan nevű céggel páncélozott csapatszállító járművekre szerelhető fegyvertornyok vásárlásáról. A csapatszállítók esetében ugyanakkor versenyben van még a német gyártású Boxer, valamint lánctalpas változatban a szintén német Puma. A HM illetékesei korábban 200 darabos beszerzésről beszéltek.

Szintén hatalmas tétel a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek kiváltása. A svéd gép újabb változatának lízingelése mellett az európai kooprodukcióban készülő Eurofighter Tranche3 vagy az amerikai F-16 illetve F-35A.  Utóbbiból egyetlen darab 89 millió dollárba kerül a Népszava egy HM-s forrásunk szerint – a szükséges logisztikai háttér, a pilóták kiképzési költsége nélkül.

Azt is bejelentették, hogy légvédelmi rakétarendszert is veszünk majd: egy német és egy norvég-amerikai típus is szóba jöhet.

Reméljük, a harcászati eszközökkel felvehetjük a versenyt a koronavírussal, és végleg leszámolhatunk vele!

fecsego.eu/ellenszél

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |