< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy járványügyben nyilatkozzanak, de a kérdésekre az operatív törzs sem válaszol

| Mobile | RSS

Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy járványügyben nyilatkozzanak, de a kérdésekre az operatív törzs sem válaszol

168 óra

2020. április 26.

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke 91 magyarországi kórháznak tette fel ugyanazokat a kérdéseket, a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban. Április elején az EMMI nevű, egészségügyért is felelős minisztérium előírta ugyanis, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni, hogy szükség esetén ezeken koronavírusos betegeket ápolhassanak – írta a 444.hu.

Több orvos is jelezte, hogy ez nagyon nagy túlzás, és nem látszik számítás, ami ennyi üres ágyat indokolna. Ráadásul életmentő kezelések maradhatnak félbe, ha el kell küldeniük a betegeket. Két kórház igazgatóját Kásler Miklós miniszter leváltotta, mert nem haladtak elég gyorsan a betegek hazaküldésével.

Az Országgyűlés plenáris ülése

Tóth BertalanFotó: Bruzák Noémi

Az operatív törzs azt állította, hogy a kórházi ágyak 58 százaléka eleve üres volt az intézkedés előírásakor, és így csak 2 százaléknyi ágyról küldtek el betegeket. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben azt mondta, hogy 16 százaléknyi ágy nem volt üres a felszabadítás elrendelésekor. 

Tóth Bertalan közvetlenül a kórházakhoz fordult, többek között az alábbi kérdésekkel: 

  • Hány ágyat kellett felszabadítani? (telephelyenként)
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
  • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?
  • Hogyan állnak védőfelszerelésekkel és az egészségügyi dolgozók tesztelésével? 

A 91 kórház közül egyik sem válaszolt, mindegyik az operatív törzshöz irányította a politikust. Az egyik válaszból kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól. Az egyik kórház igazgatója ugyanis válaszában ezt közölte,

hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítása alapján a kórházakról szóló tájékoztatást kizárólag az operatív törzs látja el.

Csakhogy Tóth Bertalan ezután közvetlenül Kásler Miklóshoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez, az operatív törzs irányítóihoz fordult, és nekik is elküldte a kérdéseit. Ez április 20-án történt, de választ tőlük sem kapott.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. április 24.

Elképesztő: betűre pontosan ugyanazzal tagadják meg a válaszadást idősotthonok a kérdésre, hány fertőzött van náluk

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |