< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Tudomány/gazdaság / Blog article: Meghiteleznék a 13. havit a kisnyugdíjasoknak – íme, a tervezet

| Mobile | RSS

Meghiteleznék a 13. havit a kisnyugdíjasoknak – íme, a tervezet

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület (NYPOE) kezdeményezi, hogy az átlagnyugdíj összegénél alacsonyabb havi ellátásban részesülő idősek részesüljenek a jelenlegi öregségi nyugellátásukkal azonos összegű „szenior kölcsönben”, mivel őket kiemelten sújtja a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett negatív hatások.

K. Kiss Gergely, 2020. május 5. kedd, 12:54Fotó: Getty Images

A 13. havi nyugdíj  – amelyet a kormányzat vissza akar építeni – az idősek számára váromány fedezetül szolgálna, vagyis költségvetési kötelezettség állna mögötte. Ennek a várománynak a terhére kellene az érintetteknek a szenior kölcsönt folyósítani –  vetette fel az egyesület.

Menekülőutat kaptak a nyugdíj előtt lévő állástalanok

A szenior kölcsön célja, hogy az átlagnyugdíj alatti ellátással rendelkező, magyar állampolgárságú, öregségi nyugdíjasok részére – a koronavírus-járvány miatti legsérülékenyebb társadalmi csoportnak, a kormány által beígért támogatás terhére – az élethelyzetük javítása érdekébe, a nélkülözések jelentkezésének időpontjában, forrást biztosítson.

A fedezet kapcsán az egyesület arra hivatkozik, hogy a Puskás Ferenc stadion újjáépítése nem 190 milliárd, csak 143 milliárd forintba került, a Fővárosi Állatkert fejlesztése nem 62,8 milliárd, hanem csak 43,75 milliárd forint volt, mert a különbség áffa formájában visszakerült a költségvetésbe.

A szenior kölcsönre jogosult lenne az az öregségi nyugdíjas, akinek a nyugellátása nem haladja meg a havi 150 ezer forintot. A kölcsön összegét minden a feltételeknek megfelelő: magyar állampolgárságú, öregségi nyugdíjas igényelheti. Az összege a feltételeknek megfelelő igénylőnek az egyhavi öregségi nyugellátásával azonos összeg, melyet a kölcsönfelvevő szabadon használhat fel. A szenior kölcsönre jogosult számára az igényének benyújtása utáni hónapban a kölcsön összegét a Magyar Államkincstár (MÁK) a havi ellátás kifizetésével egyidejűleg folyósítja

Visszafizetés: törlesztés és jóváírása

Az elképzelés szerint a szenior kölcsön törlesztése négy éven keresztül, egyenlő részletben történne, visszafizetését a MÁK végzi, oly módon, hogy a februári nyugellátások kifizetésekor a folyósítás összegéből levonja a kölcsön összegének egynegyedét. A kölcsönt igénylő esetleges halála esetén a fennmaradó kölcsön összege teljesítettnek minősülne. A kölcsön összegét semmilyen egyéb költség nem terheli (sem a folyósításkor, sem a törlesztéskor.

Háttérszámítás (forrás: NYPOE):

  • potenciális kölcsönfelvevő: kb. 800 ezer fő
  • potenciális kölcsön mértéke: kb. 120 ezer forint
  • MÁK által folyósítandó kölcsön összeg: kb. 96 milliárd forint (nettóban kb. 70 milliárd)
  • Visszafizetett összeg: kb. 65 milliárd forint (időközben elhunytak száma kb. 250 ezer fő).
  • fecsego.eu/napi.hu
Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |