< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Beletört Orbánék bicskája a bíróságokba, kihirdették a várva várt ítéletet

| Mobile | RSS

Beletört Orbánék bicskája a bíróságokba, kihirdették a várva várt ítéletet

május 12, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Kedd délelőtt döntött a Kúria egy régóta húzódó per felülvizsgálati kérelméről, amit a gyöngyöspatai iskolát fenntartó önkormányzat és tankerület azért nyújtott be, hogy pénz helyett természetben kártalaníthassák a diákokat – írja az Index.

A Kúria döntésével elutasította a kérelmet, és fenntartotta a debreceni ítélőtábla döntését, ami azt jelenti

hogy összesen 99 millió forint kártérítést kell kifizetni 60 gyöngyöspatai roma diáknak, mert a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen elkülönítették őket társaiktól és alacsonyabb szintű oktatást biztosítottak számukra.

Az egykori Legfelsőbb Bíróság közleménye szerint nem találták alaposnak a felülvizsgálati kérelmeket., és megállapították, hogy

a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Gyöngyöspata önkormányzata a kártérítés összegének mérséklését is kérte, de a Kúria erre se látott alapot, mert azt a másodfokú bíróság “kellően megindokoltan állapította meg”.

A pénzbeli kártérítés képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhetne sor, folytatódik, ez azonban nem történt meg.

fecsego.eu/ellenszél

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |