< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Ravasz Greta, számító Netflix, halálra ítélt nyugdíjasok és az állatövi jegyek harca – Észbontó elméletek a koronavírusról

| Mobile | RSS

Ravasz Greta, számító Netflix, halálra ítélt nyugdíjasok és az állatövi jegyek harca – Észbontó elméletek a koronavírusról

– SZERZŐ: SZ. K.

Mint minden jelentős globális eseménnyel, a koronavírussal kapcsolatban is egyre több összeesküvés-elmélet járja be a világot, hiszen az emberi agy arra van beprogramozva, hogy válaszokat, összefüggéseket, okokat és bűnbakokat keressen a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségekre. A konspirációk mindig akkor kezdenek el gombamód szaporodni, ha a társadalom valamilyen krízissel néz szembe. Csokorba gyűjtöttük a legfelkapottabb, a világot bejáró legelképesztőbb konteókat a koronavírusról.

Biológiai fegyver

A leggyakoribb koronavírusos összeesküvés-elmélet talán az, hogy az új típusú koronavírust valamelyik nagyhatalom fejlesztette ki és szabadította el szándékosan a világon. Ennek az elméletnek az alapja az, hogy a kínai Vuhanban, ahol a vírus először bukkant fel, működik egy virológiai labor. Nem sokat segít, hogy ebből az összeesküvés-elméletből sokan próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Amerikában több lap, a Buzzfeed, a Zerohedge, a Washington Times, illetve több politikai szereplő, mint Rush Limbaugh vagy Tom Cotton szenátor is utaltak rá, hogy Kína szándékosan fejleszthette ki a Sars-Cov-2 nevű vírust, amely a Covid-19 nevű betegséget okozza. Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-világjárványt váratlan fordulattal kínai vírusnak nevezte az egyik tweetjében, amivel rögtön diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és Kína között. 

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

Mint fogalmazott,

az Egyesült Államok támogatni fogja mindazokat a vállalkozásokat, légitársaságokat és másokat, akiket érzékenyen érint a kínai vírus. Erősebbek leszünk, mint valaha!

Kínában viszontválaszként több helyi lap is az Egyesült Államokat vádolja, hogy egy olyan vírust fejlesztett, amely kifejezetten kínaiakat támad. Zshao Lidzsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője

nyíltan is megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy „lehet, hogy az amerikai hadsereg” volt az, aki „Kínába hozta” a koronavírust.

Koronavírus - Kína

Oroszországban a helyi és nemzetközi lapok szokás szerint csak fokozzák a drámát azzal, hogy Kínát és Amerikát is egyszerre vádolják a koronavírus kifejlesztésével és terjesztésével. A Közel-Keleten pedig sokan Izraelt és/vagy Amerikát vádolják a Covid-19 terjesztésével, ahogy tették ezt a disznóinfluenza, a madárinfluenza, a SARS és más betegségek esetén is.

Le a nyugdíjasokkal!

A fenti elmélet egy másik verziója az, hogy a koronavírust a kínai kormány fejlesztette ki titokban, mert

így szeretné megtizedelni a nyugdíjasok számát és csökkenteni az általuk jelentett kiadások mértékét.

A teória fő alapját az adja, hogy Kínában a társadalom kezd elöregedni, exponenciálisan nő a nyugdíjasok száma, és így egyre többe kerülnek az államnak, a másik pillér pedig az, hogy az országban elég átláthatatlanok a biobiztonsági előírások. A kettő együtt pedig már épp elég volt az összeesküvés-elméletek gyártóinak, hogy szabadjára engedjék a teljesen valótlan pletykákat.

Fotó: Pixabay

Az immunrendszert gyengítő 5G hálózat 

A népírtás-elméletek között az egyik legnépszerűbb az, amely szerint az 5G (azaz ötödik generációs, például gyorsabb internetelérést biztosító) mobilhálózat tehető felelőssé a vírus terjedéséért. A konteó szerint éppen

a járvány gócpontjának számító Vuhanban tört ki először a járvány, ahol a világon elsőként építették ki az 5G-hálózatot,

így az elmélet szerint nem csoda, hogy ott történt a legtöbb megbetegedés, ahogyan az sem, hogy a kínai állam megpróbálta eltitkolni a helyzet súlyosságát. 

A hívek szerint mindez fényes bizonyítéka annak, hogy az 5G gyengíti az immunrendszert, ezzel az eredetileg enyhe tüneteket okozó vírust potenciálisan halálossá teszi, de akadnak olyanok is, akik szerint maga a vírus terjed a sugárzással együtt.

Az elmélet gyorsan elterjedt a neten, az Egyesült Államokban Woody Harrelson és John Cusack színészek is bedőltek neki, kételyeiket pedig nem tartották magukban, és több milliónyi Twitter-követőjükkel osztották meg őket. A konteó persze a virológusok egybehangzó véleménye szerint minden alapot nélkülöz, Eric van Rongen, egy sugárzáskutató nemzetközi csoport (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP) elnöke szerint nincs, és nem is volt olyan kutatás, amely szerint az 5G bármilyen hatással lenne az immunrendszerre.

Ez azonban cseppet sem gátolta meg az elmélet híveit abban, hogy adótornyokat gyújtsanak fel Nagy-Britanniában, majd a példán felbuzdulva több más európai országban is. A népharag a sima adótornyokat is elérte, amelyeknek semmi közük az 5G-hez, igaz, a koronavírushoz sem, a mobilszolgáltatók és a brit kormány pedig nagyon kértek mindenkit, hogy lehetőleg ne gátolják a telekommunikációt akkor, amikor ennek a működése a home office és a távoktatás miatt fontosabb, mint eddig bármikor. 

Naná, hogy mindig a gyógyszergyárak állnak a háttérben 

Az összeesküvés-elméletek persze nem állnak meg a tornyoknál: vannak, akik szerint az egész a gyógyszerbiznisz műve,

a gyárak pedig csak arra várnak, hogy mindenki beoltassa magát, ekkor pedig valamiféle chipet ültetnek majd mindenkibe, amitől folyamatosan nyomon követhető lesz. 

Koronavírus – Négy megyéből érkeznek minták a pécsi egy


Fotó: Sóki Tamás

Vakcina még nincs, és úgy tűnik, hogy az eddigi szkeptikusok közül is sokan meggondolták magukat, mióta kitört a járvány, de ez nem gátolja meg az újabb konteók születését: egyesek már odáig is eljutottak, hogy a vírus nem is létezik, csak a gyógyszergyárak trükkje, amivel arra veszik rá az embereket, hogy később jó drágán vegyenek tőlük gyógyszert. Mások, köztük David Icke feketeöves konteós és az alufóliasisakban született Alex Jones szerint nem is a gyógyszercégek kapzsisága áll a szerintük nem is létező, vagy legalábbis felfújt koronavírus-járvány mögött, hanem maga a Háttérhatalom, ami így akarja kontrollálni a mit sem sejtő állampolgárokat.

Bill Gates tehet mindenről

Bill Gates 2015-ben egy Ted Talkon beszélt arról, hogy a világ nincs megfelelően felkészülve egy nemzetközi járvány kezelésére, bár nem nevezte meg sem Vuhant, sem a koronavírust, sem a járvány dátumát,

sokan tényként kezelik, hogy a Microsoft-alapító pontosan megjósolta a mostani világjárványt.

Ezt a videóját az elmúlt hetekben 25 millióan nézték újra. Az oltásellenesek, szélsőjobboldaliak és a QAnon összeesküvés-elméletes csoport szerint ez a videó bizonyítja, hogy Gates a pandémiát haszonszerzésre használja. Egy másik elmélet szerint a vírus már 2019 októberében is létezett, ekkor Bill Gates alapítványa szervezett egy csúcstalálkozót a „világelitnek”, ahol koronavírussal szimuláltak egy világjárványt.

Svájc - Világgazdasági Fórum

Fotó: MTI/EPA/Jean Christophe Bott

Az elméletet egy youtuber, Jordan Sather találta ki, aki felfedezte, hogy Gates alapítványa közvetetten már 2015-ben szabadalmaztatott egy koronavírus-vakcinát. Annak ellenére, hogy a koronavírus egy másik, már korábban ismert és csak madarakban terjedő törzsére szólt a szabadalom, Sather szerint ez bizonyíték arra, hogy Gates az említett Ted Talkon már arról beszélt, hogy ő személyesen szabadítja majd el a világjárványt és profitál a vakcina eladásából.

Soros is sáros

A brit Munkáspárt elnökének bátyja szerint a koronavírus járvány mögött Bill Gates mellett egyértelműen Soros György, illetve a két üzletember haverjai állnak. A cél pedig az emberiség létszámának lecsökkentése – állítja Twitter üzenetében.

„A koronavírus-világjárványt 2019 októberében szimulálta az őrült szupergazdag Bill Gates, George Soros és a két üzletember több társa. És most minden megtörténik a valóságban.

A cél a világ népességének a csökkentése (az emberek okozzák a szén-dioxid-problémát) és a mérget tartalmazó tömeges oltás beadása.” – írta.

Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Utasítsd el a koronavírus-vakcinát – tette hozzá a bejegyzésében a 72 éves Piers Corbyn, aki korábban hosszú ideig maga is a Munkáspárt tagja volt. A Twitter-üzenet mellett egy magyarázó videó is látható, amelyben többek között a másik, mindenhez értő “szaktekintély” Donald Trump amerikai elnök osztja meg véleményét a világgal.

Piers Corbyn egyébként jelenleg időjósként tevékenykedik, aki tagadja a klímaváltozás létét, viszont azt állítja, hogy a naptevékenység alapján meg lehet jósolni a földrengéseket.

A ravasz Greta Thunberg, a számító Netflix és a jós Disney

Sokan úgy gondolják, hogy a klímaaktivista

Greta Thunberg ezzel a ravasz tervvel próbálta térdre kényszeríteni a légitársaságokat, 

és megmenteni a pusztuló földet a széndioxid-kibocsátástól.

Klímasztrájk Svédországban

Fotó: MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson

A Netflix azzal vonta magára a gyanút, hogy éppen ez év januárjában jelent meg az új sorozata a járványokról, és mi lehet jobb reklám annál, mint rászabadítani az emberiségre egy máig ismeretlen vírust?

A leghíresebbeknél egy fokkal kevésbé ismertebb Grimm-történet alapján készült animációs filmben az Aranyhaj (eredetileg Rapunzel) nevű főhősnő egy toronyba elzárva – azaz izolációban él. Néhány nézőnek pedig most eszébe jutott, hogy a királyságot, ahol a szóban forgó torony található, Coronának hívják. Több sem kellett a közösség média népének, a Twitteren megindult a lavina arról, hogy a 2010-es alkotás előre megjósolta ezt az egész mostani mizériát.

A szokásos összeesküvés-elméletektől eltérően persze ez mindenki szerint egyértelmű poén: van például, aki úgy írta ki, hogy ő is szívesebben töltené az önkéntes karantén napjait egy kastélyban.

A Corona sör

A Corona egy mexikói sör, ami annyira népszerű volt a Covid-19-járvány előtt, hogy ez volt az Egyesült Államok legnagyobb mennyiségben fogyasztott importsöre.

Fotó: Pixabay

Aztán jött az idei koronavírus-járvány és rengetegen kapcsolták össze valamiért a Corona sört a koronavírussal. Bár első olvasatra csak vicc, hogy a sörnek bármi köze van a járványhoz, a kapcsolatot olyan komolyan veszik az emberek, hogy egy 5W Public Relations által végzett kutatás szerint az amerikaiak 38%-a semmi esetre sem inna Coronát a vírus miatt. Majd jött a mexikói Grupo Modelo bejelentése, hogy átmenetileg teljesen leállítják a Corona gyártását.

Bár kétség kívül van, aki komolyan veszi a Corona-koronavírus kapcsolatot, különösen angolszász nyelvterületen (hiszen mindkettőt coronának írják), a leállás valószínűleg inkább a mexikói hatóságok járványprevenciós intézkedéseivel indokolható, melyek miatt más gyárak is leálltak, valamint azzal, hogy a turizmus globális leállásával az alkoholfogyasztás is visszaesett. Az 5W Public Relations egyébként olyan amerikaiakkal is beszélt, akik azért nem isznak Coronát, mert ízléstelennek, netán sértőnek tartanák ennek az italnak a fogyasztását a vírusjárvány közepette.

Az állatövi jegyek nincsenek harmóniában

Még az első hetekben terjedt sebesen az az előbbieknél ezoterikusabb teória is, hogy

a kínai koronavírus-járvány kirobbanásához két állatövi jegy diszharmonikus átmenete vezetett.

A kínai horoszkópban 2020 a patkány éve, az elmélet pedig a kínai újév előtti időszakra vezethető vissza: a patkány állítólag hiperaktív volt, és nem tudta megvárni, hogy leváltsa az előző év állatát, a disznót. E magyarázat hívei azt vallották, hogy március 20-án, tehát múlt pénteken, a tavaszi nap-éj egyenlőség napján minden visszaáll a normális rendre.

Kínában a hivatalos kommunikáció szerint néhány napja valóban nincs új helyi fertőzött, de számos drasztikus intézkedés még ma is hatályban van, tehát az élet egyelőre továbbra sem lesz a régi.

Vádaskodás ide vagy oda, a tudósok mindannyiunk nagy szerencséjére az igazságot keresik ahelyett, hogy egymásra mutogatnának, így mostanra kiderült, semmi valóságalapja nincs annak, hogy laboratóriumi fejlesztés lenne a koronavírus. A Nature Medicine nevű friss tanulmányban azt írják, a vírus mechanizmusa annyira szofisztikált, hogy biztosan természetes után fejlődött ki, és nem genetikailag módosított, vagyis a spekulációkkal semmi értelme foglalkozni.

Forrás: CNN, Business Insider, Digital Trends, Political Capital, Washington Times, Portfolió, 24-hu, Qubit, HVG 

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |