| Mobile | RSS

Libsi tudósok megfejtették: azért szavaznak az emberek a Fideszre, mert buták, vidékiek és öregek

AMBRÓZY ÁRON2020-06-04

A világ egyik legszórakoztatóbb késő délutánjának ígérkezett beavászkodni egy online CEU-s gyűlöletszeánszra, ahol tudós kobakok roppant tudományosan arra keresik a tudományos választ, hogy miért sikeres a Fidesz annak ellenére, hogy a morál kifogyott, demokrácia pedig sosem volt. Nem lett az, de erről később. Bozóki András (CEU), Ungár Anna (ELTE) és Szabó Andrea (TK) munkamódszere a következő volt: elővették a Policy Solutions nevű liberális think tank felmérését, amiből kiolvasták, hogy tragikus helyzetben van az ország, majd ezeket a megállapításokat részletezték pszichoterápiás kiscsoportban, kiegészítve a legblődebb ellenzéki közhelyekkel és fantazmagóriákkal.

Az online okoskodásra indokot szolgáltató, ORBÁN 10 – Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével című fogalmazásra sok szót nem érdemes vesztegetni. Van benne minden, mint a haladó búcsúban: anyagi és morális szempontból is lesújtó az ország állapota, minden mutató romlott, romokban az ország, a romok tetején csillogó stadionokkal. Aki nagyon kíváncsi rá, az ITT megtalálja. Hosszú, de legalább unalmas. A „felmérés” mintegy lapozgatós kaland-játék-kockázat könyvként arra szolgált, hogy három lelkes társadalomtudós végre megfejtse, miért szavaznak az emberek a Fideszre, amikor olyan szörnyű állapotban van Magyarország, hogy még Lovecraft is sírva bújna az ágy alá, ha látná, pedig ő nem volt egy ijedős fajta. Mi több, mivel ő is szerette a kitalációival rémisztgetni a közönségét, tulajdonképpen kollégának tekinthető Bozókival, Szabóval és Ungárral.

MINDENT ELLOPTAK ÉS STADIONT ÉPÍTETTEK A HELYÉRE

A szeánszot Ungár Anna nyitotta, aki szabatosan leírta azt a disztópiát, amiben élünk. Kijelentette – mindenféle tudományos felmérésre hivatkozva –, hogy nincs olyan eleme az elmúlt 10 évnek, ahol bármi javult volna. Kivételt képez a gyerekvállalás támogatása, de az sem egy tudományosan megalapozott társadalmi percepció, hiszen a gyerekvállalásban nem segít, ha nincs jogállam. Ezek után még kifejtette, hogy annak ellenére nem fejlődött semmit az ország, hogy végtelen pénz érkezett az Európai Uniótól, de azt ellopták, a pénz hűlt helyére pedig stadionokat építettek korrupcióból. Hogy a forradalmi hangulatot is megalapozza, felhívta a figyelmet az ORBÁN 10 tanulmány legfontosabb megállapítására, mely szerint a társadalom úgy gondolja, a kormány nem váltható le demokratikus úton. Ez – amellett, hogy egészen véletlenül a társadalom közvélekedése teljes mértékben egybevág a haladó tudós kobakok és a könyökvédős közírók legbugyutább toposzával, mintha csak előre meg lett volna szabva, milyen válaszok érkezhetnek – teljesen hamis narratíva, hiszen ők buktatni akarják a kormányt, nem leváltani. A leváltáshoz ugyanis választásokat kellene nyerni, az meg nem erőssége egy ideje a haladó baloldalnak, ezért különböző kerülőutakon igyekeznek megszerezni a hatalmat. Egyik mestertervük pl. az, hogy mindenféle felméréseket gyártanak meglehetősen kreatív módszerekkel, abból jelentéseket készítenek, aztán a Shrek Csizmás Kandúrjának a tekintetével kunyeráljanak egy kis külföldi beavatkozást az uniótól.

A FIDESZES SZAVAZÓKNAK HAMIS TUDATA VAN

Utána Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont (Ilyen is van már? És miért?) munkatársa folytatta a siratóasszonyok munkáját a magyar demokrácia teteme felett. Legfőképpen arra a titokra kereste a megfejtést, hogy miért sikeres mégis a Fidesz, annak ellenére, hogy ők nem szeretik és kifejezetten rossz véleménnyel vannak a kormányzásukról. A tudományos megoldás valami olyasmi lett, hogy a fideszes szavazók hamis tudatban élnek, meggyőzik magukat, hogy jól mennek a dolgok, konszolidált az ország. Ez a hamis tudat Szabó Andrea szerint a konszolidációs sikerekből táplálkozik, amelyeket fel is sorolt, de közben – hasogatva a kulisszát – többször megnyugtatta a hallgatóságot, hogy ő csak szerepjátékozik most, természetesen semmiféle sikere nincs a Fidesznek. A felvett fideszes szerepét egyébként meghitten és hitelesen játszotta, sőt, mintha a kormányzat konszolidációs sikereit addig elemezte volna, míg a végén a valóság hatása alá is került, ami roppant tudománytalan hozzáállás bizonyos körökben. Csak baja ne legyen belőle.

Az igazoló bizottságnak tett hűségnyilatkozatokkal és a negyedik falat lebontó, elítélő, terhelő tekintetekkel, kikacsintásokkal (ezeket zárójelben jelzem) gazdagon fűszerezett elemzésében Szabó öt pontban találta meg a Fidesz sikerének magyarázatát: vannak közpolitikai sikerek, nagypolitikai sikerek, tömbösödött a szavazóbázis, van vezér, aki irányt mutat és egyébként sem leváltható a rendszer. A családtámogatási rendszer kiépítése (ami a gazdagoknak kedvez csak) egyértelmű, ráadásul a társadalomban népszerű a gyerekvállalás (szomorú, mennyire elmaradott a társadalom). A rezsicsökkentést az ellenzéki és bizonytalan szavazók is pozitívnak látják, valamint a munkahelyteremtés is működik. Itt Szabó kitért arra a reményére, hogy hátha a járvány most segít kicsit a haladásnak. Végül a migránskérdés kezelését is közpolitikai sikernek nevezte.

A JÓ KORMÁNYZÁS SPORTSZERŰTLEN

Összegezve: a fideszes szerepét letéve arról hiperventillált a CEU hallgatóságának, hogy csupa-csupa sportszerűtlen csodafegyvere van ennek a gaz Fidesznek. Hiába kevés a morál meg nagy a korrupció, ha közben a Fidesz rezsit csökkent, jól élnek az emberek, van munkahely és megvédik őket a migránsoktól. Ráadásul azt sem hiszik el, hogy diktatúra van (pedig mennyit beszélnek róla a tudós kobakok, még tanulmányokat is írtak). Amíg az emberek ezt így gondolják, addig nem lesz szégyen a Fideszre szavazni (szomorú, hogy nem érzik az emberek, mennyire ciki nem eszdéeszesnek lenni), ráadásul a buta vidékiek szavaznak a Fideszre, akik még idősek is, ezért hozzák vissza a 13. havi nyugdíjat. És van nemzeti víziója is a Fidesznek (felháborító), és aki nem Fidesz-szavazó, az a nemzet ellensége, ezért nem mernek a Fidesz-szavazók nem Fidesz-szavazók lenni, mert akkor meghasadna a tudatuk. Aztán a végső, mindent megmagyarázó érve szerint azért szavaznak az emberek a Fideszre, mert nincs demokrácia, nem váltható le a kormány, tehát tökmindegy az egész, de kényelemből a Fideszre szavaznak, amihez az is hozzájárul, hogy a Magyar Televízió egy sikeres ország képét közvetíti.

A FIDESZESEK BUTÁK, ÖREGEK ÉS VIDÉKIEK

Bozókinak maradt a hálátlan feladat, hogy a két iszonyatos disztópiára lapot hívjon. Azzal kezdte, hogy tulajdonképpen örülhetünk, hogy létezik ez a kutatás, ami megbízhatóan kimutatta, mennyire tragikus helyzetben van az ország. Mert ez a felmérés feltárta az iszonyat olyan mélységeit, amire nem is gondoltunk volna. Például, hogy a társadalom egyetért abban, hogy a rendszer a gazdagoknak kedvez, az egészségügy romokban van és növekedett az egyenlőtlenség. Bozóki szerint a fideszesek ugyan mondhatják azt, hogy egy új aranykor, de a járvány most megmutatta, hogy az egészségügy összeomlott, és ezt nagyon meg fogják érezni a Fidesz törzsszavazói, vagyis a buta, vidéki, idős emberek. Ezt idézni is érdemes, annyira tipikusan öntelt belvárosi libsi duma:

A rendszer gyengesége, hogy itt van egy ellentmondás. Hogy a legszegényebb, legtudatlanabb szavazók tudatában vannak annak, hogy a rendszer az egyenlőtlenségeket növeli, a gazdagoknak kedvez, tehát őket hátrányosan érinti, és mégis rájuk szavaznak.

Bozóki ezt az ellentmondást azzal magyarázta, hogy a fideszesek buták. A hamis tudatukat az hozza létre, hogy nem jöttek migránsok Magyarországra, és mivel a fideszesek buták, ezért nem érik fel ésszel, hogy nincsenek is migránsok, azok csak 2015-ben voltak. Ez a veszély Merkelnek köszönhetően megszűnt, már nincsenek migránsok, sem 2015 előtt, sem 2016 után nincsenek már migránsok, de a Fidesz elhitette a vidéki taplókkal, hogy vannak, és emiatt a vidéki taplók 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban a Fideszre szavaztak. Vagyis Bozóki Andrásnak tudományos felmérésekből kiolvasott, majd tudományosan kiérlelt véleménye nem más, mint hogy a Fidesz átveri a buta választókat, akik nem olyan műveltek, okosak és tudományosak, mint az eszdéeszesek.

CSODAFEGYVEREK MINDENHOL

Bozóki is a wunderwafféhoz kanyarodott vissza a tudományban. Ami korábban a rezsicsökkentés volt, az ma a biztonság, és ezek a hívószavak identitást teremtenek, pedig nem is akarnak ideköltözni migránsok, hiszen azok Németországba vágynak. Itt érdemes megjegyezni, hogy amikor mi leírjuk, hogy a migránsok nem menekültek, hanem a németek gazdagsága vonzza őket, akkor egy Földes András mindig elsírja magát valahol, de ha Bozóki mondja, akkor tudomány. A tudomány meg sosem téved, lásd még: fajelmélet, RBMK-reaktor, globális felmelegedés és a benzin ólmozása. De vissza Bozóki fejtegetéséhez! A demokratikus kormányváltás esélyeiről szólva (amikor az ellenzék választást nyer és nem puccsal szerzi meg a hatalmat) kifejtette, hogy hibás a kérdés a felmérésben, hiszen azt is meg kellett volna kérdezni, hogy Ön szerint lesznek-e választások? Ez mondjuk szakmai szempontból értelmes felvetés, hiszen aki nemmel felel, annak megköszönjük a közreműködést, majd a kérdőívet eldobjuk, mivel az alany egy idióta. Bozóki, mint kiderült, egy idióta, mert szerinte nem biztos, hogy 2022-ben lesznek demokratikus választások, és innentől érdektelen a véleménye.

Még vagy jó tíz percet magyarázta Bozóki, hogy miért nincs demokrácia, de mivel irreleváns a véleménye, inkább lekapcsoltam, és a belvárosi, libsi szubkultúra pszichodrámája helyét a kiváló Kispest–Mezőkövesd kupadöntő foglalta el.Facebook hozzászólások

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |