< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Európai Bizottság: Itt az újabb korrupciós jelentés Magyarországról

| Mobile | RSS

Európai Bizottság: Itt az újabb korrupciós jelentés Magyarországról

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 jún 5.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke

Újabb korrupcióval kapcsolatos jelentés – újabb szégyen a magyar kormánynak – tette közzé az Euronews

A mai napon jelent meg az Európa Tanács ún. GRECO éves jelentése. A jelentés azt vizsgálja, hogy a korrupció elleni harccal kapcsolatos ajánlásokat az egyes kormányok mennyiben fogadják meg – vagy éppen hagyják figyelmen kívül. A jelentés eredménye egyértelmű: a magyar kormány – ismét – negatív toplistás, a korrupció elleni harcban: a legrosszabbul teljesítő három ország között vagyunk. Különösen lesújtó, hogy a GRECO ajánlásokat elsősorban a politikai elit hagyja figyelmen kívül: a parlamenti képviselőkkel kapcsolatos ajánlások több mint 85 százalékát hagyta figyelmen kívül Magyarország.

Nem véletlen, hogy a magyar kormány minden adandó alkalommal támadni vagy ellehetetleníteni igyekszik azokat, akik a magyarországi korrupcióról beszélnek. A Fidesz korábban még a GRECO jelentések nyilvánosságához sem járult hozzá, most sem segítette többletforrásokkal a pénzügyi nehézségekkel küzdő szervezet munkáját. Az Európai Parlament Antikorrupciós Munkacsoportjának vezetőségi tagjaként, valamint Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagjaként arra törekszem, hogy az európai parlamenti képviselőkre és a Bizottság tagjaira alkalmazzuk a GRECO ajánlásait, és átlátható és szigorú eljárással ellenőrizzük ezek betartását, hogy megmutassuk van alternatívája a Fidesznek. Európában szerencsére nem működik a Fidesz propagandája: korábbi munkám eredményeként a Parlament nagy többséggel fogadta el a “Lex Mészáros” névre keresztelt javaslatomat, amelynek értelmében el fogunk jutni oda, hogy korrupt cégek nem kaphatnak majd európai forrásokat. Igyekszem ebben is legalább ilyen hatékonyan fellépni.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |