< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Kiderült, hogy ki találta ki és terjesztette el a prágai polgármester megmérgezéséről szóló álhírt

| Mobile | RSS

Kiderült, hogy ki találta ki és terjesztette el a prágai polgármester megmérgezéséről szóló álhírt

Th.B.

TH.B.KÖVETÉS2020.06.05. 14:25

Csehország kiutasította a prágai orosz nagykövetség két munkatársát, mert tevékenységükkel kárt okoztak a cseh-orosz kapcsolatokban – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten pénteken Prágában az MTI híradása szerint.

A kiutasítás összefügg azzal a cseh sajtóértesüléssel, miszerint márciusban egy orosz ügynök érkezett Prágába azzal a céllal, hogy meggyilkoljon három cseh önkormányzati politikust, köztük Prága polgármesterét.KAPCSOLÓDÓ

Cseh államfő: Nem jött orosz ügynök Prágába polgármestereket mérgezni

Cseh államfő: Nem jött orosz ügynök Prágába polgármestereket mérgezni

A titkosszolgálatok nem erősítették meg az erről szóló értesüléseket. Feszült az orosz-cseh viszony.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

AZ INFORMÁCIÓ TÉVES VOLT, ÉS AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLAT PRÁGÁBAN DOLGOZÓ KÉT EMBERE KÖZTI VITA EREDMÉNYE. AZ EGYIK AZZAL AKARTA LEJÁRATNI KOLLÉGÁJÁT, HOGY EZT A HAMIS INFORMÁCIÓT ELJUTTATTA A CSEH TITKOSSZOLGÁLATOKHOZ. AZ INFORMÁCIÓ KIKERÜLT A CSEH SAJTÓBA, DIPLOMÁCIAI VISZÁLYHOZ VEZETETT, ÉS LÉNYEGESEN MEGRONTOTTA A CSEH-OROSZ KAPCSOLATOKAT.

A cseh kormányfő szerint egy szuverén állam nem tűrhet meg ilyen tevékenységet saját területén, ezért két orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból. Az érintettek nevét, illetve beosztásukat Babis nem hozta nyilvánosságra.

Tomás Petrícek külügyminiszter újságíróknak azt mondta: a cseh diplomácia megpróbálta diszkréten kezelni az ügyet, és a kezdetektől fogva kommunikált az oroszokkal.

Diplomáciai megoldásra végül is nem volt lehetőség. Oroszország hozzáállása nem adott más lehetőséget (mint a kiutasítást), még annak tudatában is, hogy válaszlépésekre számítunk.

Az ügyről elöször április végén a Respekt című cseh politikai hetilap írt. Szerinte egy orosz diplomata márciusban ricin méreggel érkezett Prágába azzal a céllal, hogy meggyilkoljon három prágai önkormányzati politikust. A cseh hatóságok a sajtóértesülést hivatalosan soha nem erősítették meg. A három politikus később rendőri védelmet kapott. Májusban az orosz nagykövetség is rendőri védelmet kért egyik diplomatája számára, akit állítása szerint “hazug módon és megalapozatlanul” bizonyos prágai politikusok meggyilkolásának tervével gyanúsítanak, és aki ellen a cseh sajtóban hajtóvadászat folyik, és fenyegetéseket kap.

A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt, Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia.

Kolár “bűne”, hogy elrendelte Ivan Konyev szovjet marsall szobrának eltávolítását egy prágai térről. Hríb arról döntött, hogy a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el azt a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, míg Novotnyt azért bírálja Moszkva, mert Reporyje központjában emlékművet állíttatott a második világháború idején a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek. Mindhárom eset súlyosan tovább rontotta az amúgy is feszült cseh-orosz viszonyt

.fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |