| Mobile | RSS

Az Orbán-kormány nukleáris megállapodást kötött Európa utolsó diktatúrájával

168 óra

2020. június 6.

2020. JÚNIUS 5. 15:05 – SZERZŐ: MTI

A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében.

 A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. „Régóta tartoztunk” ezzel a látogatással – jegyezte meg, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

 A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés,

a tisztelet kölcsönös.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. június 5.

Lukasenko: Magyarországnak elege lett a demokráciából

„Elvileg minden jó” – folytatta Orbán Viktor -, ám “ebből keveset hoztunk ki, nem elég szorosak a politikai kapcsolataink”, a gazdasági együttműködés volumene is szerény, pedig Fehéroroszország egy fejlett ország, Magyarország mindig is tisztelte a gép- és élelmiszeriparát, kultúráját, sportteljesítményét.

Orbán Viktor Minszkben

Orbán Viktor MinszkbenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Minszkben

Orbán Viktor MinszkbenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Minszkben

Orbán Viktor MinszkbenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó komoly előrelépést jelent majd. “Az együttműködés őszinte szándékával érkeztem önökhöz” – mondta.

Orbán a találkozó után közölte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. A magyar-fehérorosz kapcsolatokról úgy fogalmazott, “a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Aljakszandr Lukasenka elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben,

„mindenki másnál jobban megért bennünket”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. június 5.

Erősödő illiberális kapcsolatok: 165 millióval támogatja egy belarusz székesegyház felújítását a kormány

A mai menetrend szerint négy együttműködési megállapodást alá a magyar és fehérorosz fél – közölte Szijjártó Péter kügazdasági és külügyminiszter.

A nap folyamán először aláírják

  • a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, aztén aláírnak egyet 
  • a két exportügynökség között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között.
Orbán Viktor Minszkben

Orbán Viktor MinszkbenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg.

Aláírják továbbá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül. A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára – akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni – óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőműben tudnak gyakorlati tapasztatlatokat szerezni – tette hozzá.

  • Valamint aláírnak egy arról szóló megállapodást is, amelynek értelmében a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni.

Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |