< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Black Lives Matter budapesti tüntetés: „Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek”

| Mobile | RSS

Black Lives Matter budapesti tüntetés: „Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek”

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Több mint ezer ember gyűlt össze Budapesten, a Szabadság téren megrendezett Black Lives Matter tüntetésen – írta az Index helyi tudosítója. A békés tüntetés résztvevői közül szinte mindenkin maszk volt. Erős volt a rendőri jelenlét, de nem avatkoztak be. A demonstrálók a tüntetés elején feltartották a Black Lives Matter-feliratú molinókat.

Az ismert reggae énekes, G Ras angolul és magyarul megtartott beszédében azt mondta,

azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk…

Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.

Beszédét hatalmas taps fogadta, aztán fiatal lányok olvastak fel angol szövegeket a békéről, majd egy afro-amerikai aktivista beszélt arról, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen.

A felszólalások és zenélések után a résztvevők térdre ereszkedtek, ahogy szerte a világban zajló szimpátiatüntetések során. Az akció 8 percig tartott:

Ezután a Mahátma Gandi Emberjogi Szervezet fekete vezetője és az Antifasiszták magyar elnöke megköszönte, hogy ennyien eljöttek fellépni a rasszizmus ellen.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. június 5.

Nagyszabású menetet tartanak Washingtonban George Floyd tiszteletére

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |