| Mobile | RSS

Karácsony Gergely: “csúnyán lebukott a kormány!”

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2020 jún 7.

Karácsony Gergely (PM) főpolgármester

„Csúnya lebukás ez. A kormány megcáfolta saját magát. Eddig ugyanis a válsággal, meg a szolidaritásról szóló szólamokkal magyarázták, miért sarcolják minden eddiginél jobban Budapestet és az önkormányzatokat. A péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés azonban leleplezi ezt a hazugságot. A kormány ugyanis a kivéreztetést nem csak a jövő évre, hanem 2024-ig tervezi”

– írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

A főpolgármester a dokumentum alapján azt írta, a helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel az előterjesztésben. Ez Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett csaknem 40 milliárdos sarcot jelent. A gépjárműadóból az idei 51 milliárd helyett jövőre 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja.

Szó sincs tehát válságkezelésről, meg szolidaritásról. A válságkezelés ugyanis nem lehet sikeres az önkormányzatok kivéreztetésével. Azért támogatja a világ majd összes kormánya a magyaron kívül az önkormányzatokat, mert ők tudják: a legpontosabban, a legokosabban az önkormányzatok tudnak segíteni a válság miatt bajba jutott embereken és vállalkozásokon. Mert mi vagyunk hozzájuk a legközelebb.

Budapest és az önkormányzatok kivéreztetésének milliók látják kárát országszerte. Karácsony Gergely szerint ez a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején. Ennek a sarcpolitikának semmi köze a válságkezeléshez, semmi köze a szolidaritáshoz.

Arról van szó, hogy a magyar kormány egyszerűen nem képes elviselni, hogy tőle független önkormányzatok működnek, írta Karácsony, aki szerint már nem Budapest, és a többi önkormányzat működőképessége a tét, hanem maga az önkormányzatiság.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |