< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Balassagyarmat fideszes polgármestere élő videóban fakadt ki az Orbán-kormány vasúti járatritkítási terveire

| Mobile | RSS

Balassagyarmat fideszes polgármestere élő videóban fakadt ki az Orbán-kormány vasúti járatritkítási terveire

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Élő videóban mutatta be kedden este a Nógrád megyében elrendelt vasúti járatritkítás teljes átgondolatlanságát Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere. Mint arról mi is beszámoltunk, az Innovációs és Technológia Minisztérium a járványra hivatkozva június 6-tól a nyári hónapokra legalább 30 vonalon csökkentette a vonatok számát, a közlekedést pótlóbuszokkal pótolja.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. május 22.

Vasúti járatritkításokra készül a kormány, a civil szervezet már tudja is, melyik vonalakon

Csach Gábor kedden este a balassagyarmati vasútállomáson élő adásban beszélt a mostani járatritkításokról, amelyeket a környék polgármestereivel nem egyeztettek – szúrta ki az Index. Mint mondta: a mostani rendszer a közútra, a Volánbusz járataira tereli a forgalmat, pedig a vasút kiszámíthatóbb lenne. Csak tenni kéne érte, hogy népszerűbb legyen:

tisztább vasútállomásokra, rövidebb menetidőre és modernebb vonatokra volna szükség, csakhogy az ígéretek ellenére nem érkeztek meg az elavult Bzmot motorvonatokat leváltó Desiro szerelvények. 

A helyzet most az, hogy az Ipolytarnóc-Balassagyarmat, Balassagyarmat-Diósjenő, illetve a Nagyoroszi-Balassagyarmat, és a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon eddig járó 12 pár vonatszerelvény közül 7-et pótlóbuszok helyettesítenek. A Vácról Balassagyarmatra érkezőknek így Nagyorosziban a vonatokról át kell szállniuk a pótlóbuszokra. Nagyorosziban se váróterem, se vécé, se személyzet nincsen, és a peron sincs megmagasítva, így az embereknek szabályosan le kell ugraniuk a vonatról – mondja a polgármester.

Miközben a polgármester az élő adásban beszél erről, 19:42-kor megérkezik a vasútállomás elé a pótlóbusz Nagyoroszi felől (ez a videón 7:40-től látható). Jó sokan szállnak le róla. Csach ezután visszasétál a vasúti sínekhez, ahol a pótlóbusz érkezése után 3, azaz három perccel később megérkezik egy vasúti szerelvény is Nagyorosziból – teljesen üresen. A videón 10:15-től látható a vonat érkezése.

A helyzet tehát az, hogy Nagyorosziban a vonatról át kell szállniuk a pótlóbuszra az embereknek, de amúgy ugyanebben az időben, a busszal teljesen párhuzamosan jön vonat is Balassagyarmatra Vácról.

A megszüntetett 4 vonatpárból kettő továbbra is közlekedik, ezek közül az egyik a pótlóbusszal egy időben, teljesen párhuzamos útvonalon halad, azaz semmi értelme a Nagyoroszi átszállásnak

– mondja a polgármester. Csach Gábor magyarázata szerint  mindez azért van így, mert este a vonatszerelvénynek vissza kell térnie a balassagyarmati anyaállomására, hogy onnan másnap hajnalban indulhasson.

A polgármester mindezzel a járatritkítás teljes abszurditását akarta szemléltetni. Szavai szerint ugyanis

olyan emberek rakták össze ezt a menetrendet, akik nem ismerik a vasúti működés rendjét.  (…) Kihúztak x százaléknyi vonatot a menetrendből, de azt nem tudták, hogy ezek a vonatok járnak tök üresen, miközben a busz tele van.  

Csach fel is teszi a kérdést, hogy ha egyszer a járványhelyzettel indokolták az átalakítást, vajon jó dolog-e, ha ennyi ember zsúfolódik össze a buszokon.

A polgármester azt ígérte: ezt az anomáliát jelezni fogják az illetékeseknek. Kérik, hogy vizsgálják ki, mi értelme volt ennek, “mert egy Örkény novellai alapsztorin túl semmi” – zárja az élő adást a balassagyarmati polgármester.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |