< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Orbán miatt teregették ki a szennyest a Néppártban

| Mobile | RSS

Orbán miatt teregették ki a szennyest a Néppártban

Orbán miatt teregették ki a szennyest a Néppártban

2020. június. 10. 17:00 2020. június. 10. 17:04

szerző:Serdült Viktória

Botrányos üzengetéssé fajult a magyar kormánypárt néppárti felfüggesztésének ügyét vizsgáló testület két tagjának vitája. Wolfgang Schüssel és Herman von Rompuy eredetileg azon vesztek össze, ki miatt oszlottak fel és hagyták abba a munkát, de a szóváltásból az is kiderült, esélytelen, hogy a Fidesz kizárásáról a közeljövőben bármilyen döntés szülessen.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti vita eddig sem szűkölködött az abszurd fordulatokban. Egy keddi váratlan közlemény most azt is bebizonyította, hogy a magyar kormánypárt ügye azt a testületet is képes volt feloszlatni, amely éppen azért jött létre, hogy a sorsáról döntsön.

A Bölcsek Tanácsának két tagja ugyanis a nyilvánosság előtt kezdett egymásnak üzengetni, kit terhel a felelősség azért, hogy semmilyen eredményre nem jutottak a Fidesz felfüggesztésének kérdésében.

Másfél éves huzavona

Az EPP választmánya – több mint egy tucat tagpárt kezdeményezésére – tavaly márciusban döntött a Fidesz felfüggesztéséről, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar kormánypárt nem vehet részt a döntésekben, és Orbán Viktor sem kap meghívást a párt csúcstalálkozóira. A Fidesz EP-képviselői ettől függetlenül maradhattak az Európai Parlament néppárti frakciójában.

A döntéssel egy időben az EPP arról is döntött, hogy felállítja a „bölcsek tanácsát”, melynek vezetője Herman von Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, a két másik tag pedig Hans-Gert Pöttering, az EP volt elnöke és Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár. Őket a Néppárt azzal bízta meg, hogy készítsenek egy jelentést, és tegyenek javaslatokat a Fidesz tagságával kapcsolatban.

Herman Von Rompuy© AFP / Frederick Florin

A testületet eddig sem kerülték el a botrányok: Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő egy interjúban árulta el, hogy eredetileg ő lett volna az egyik tag, de a magyar kormány ezt megvétózta.

Azt ugyan nem tudni, hogy a szlovák politikussal más irányt vettek volna-e a dolgok, de az biztos, hogy a bölcsek jelentése így is majdnem egy évig húzódott. Sajtóinformációk szerint ennek már akkor is megosztottságuk volt az oka. Schüssel visszaállította volna a Fidesz tagságát, Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett.

Hogy mentse a helyzetet, Donald Tusk, a Néppárt elnöke februárban úgy döntött, hogy hagy még egy kis időt és meghosszabbítja a felfüggesztést. (Ez tűnt a legkönnyebb döntésnek, hiszen ehhez nem kellett megszavaztatni a tagpártok küldöttjeit.)

Donald Tusk és Orbán Viktor© AFP / Sebastien Bozon

Donald Tusk ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a további fejlemények a magyar kormánypárt és Orbán Viktor viselkedésétől függenek majd.

És akkor jött a botrány

Ekkor még úgy tűnt, hogy a Fidesz ügye hamarosan újra napirendre kerül, sőt a felhatalmazási törvény fel is gyorsította az eseményeket. Április elején ugyanis újabb 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását, és Orbán Viktor is arra kényszerült, hogy levelet írjon a Néppárt vezetésének.

Igaz, ebben csak annyi szerepelt, hogy a veszélyhelyzet alatt nincs ideje ilyenekkel foglalkoznia.

A miniszterelnöknek előrelátó volt, hiszen a koronavírus végleg elsodorta a témát – egészen múlt vasárnapig. Ekkor ugyanis Wolfgang Schüssel interjút adott a Presse am Sonntag című osztrák lapnak, melyben nem festett túl jó képet sem a Bölcsek Tanácsáról, sem pedig Donald Tuskról. A volt osztrák kancellár lényegében azt állította, hogy az EPP elnöke állította le a munkájukat.

Schüssel szerint a tanács több ajánlást is tett, melyek közül néhányat meg is fogadott a magyar kormány. Ide sorolta a közigazgatási bíróságok felállításának visszavonását, valamint azt, hogy az Európai Unió bíróságának döntéseit a magyar kormány tiszteletben tartja. (Arra már nem tért ki, hogy a tranzitzónákról szóló ítélet után ezt Gulyás Gergely és Varga Judit is megkérdőjelezte.)

Wolfgang Schüssel© AFP / Artur Widak

„Véleményem szerint a tanács előrehaladást ért el, majd jött Tusk és hirtelen mindennek vége lett. Nagyon furcsának találtam az egészet” – mondta Schüssel, aki szavai szerint nagyon csalódott volt a döntés miatt.

Az interjúra gyorsan lecsapott a fideszes kommunikáció. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselője például azzal vádolta meg Tuskot, hogy „rájuk erőltette a saját álláspontját”.

„Nyilvánvaló, hogy Donald Tusk a probléma része, nem pedig a megoldásé” – mondta Deutsch.

A legváratlanabb fordulat azonban csak ezután következett, kedd délután ugyanis az Európai Néppárt Twitter-oldalán Herman von Rompuy egy rövid közleményben cáfolta Schüssel szavait. Ebben lényegében saját emberét azzal vádolta meg, hogy rosszul tálalja a történteket.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |