< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a moldáv embercsempész

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a moldáv embercsempész


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
             E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Makói Járási Ügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója letartóztatásba helyezte azt a moldáv férfit, aki péntekről szombatra virradóra négy szír férfit próbált meg Nyugat-Európába csempészni.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. június 12. napján 23 óra körüli időben Kiszombor külterületén a gépkocsijába felvett négy, magát szír állampolgárnak valló férfit, akik a zöld határon át jutottak Magyarország területére. Az illegális határátlépők Szerbiában a kanizsai menekülttáborban ismerkedtek meg iraki és afgán embercsempészekkel, akik megszervezték, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. Ennek érdekében a szír férfiakat GPS koordinátákkal látták el, melyeket követve arra a pontra kellett eljutniuk Magyarországon, ahol egy a gyanúsított által vezetett gépjármű fogja őket várni és szállítja tovább Ausztria felé. A magukat szír állampolgárnak valló férfiak a menekülttáborból a zöldhatáron keresztül előbb a szerb-román, majd a román-magyar államhatárt átlépve találkoztak egy afgán férfival, aki elkísérte őket arra a találkozási pontra. Röviddel azt követően, hogy az illegális határátlépők beszálltak a gyanúsított által vezetett gépkocsiba, a rendőrök igazoltatás és ellenőrzés alá vonták őket.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a magukat szír állampolgárnak valló férfiak Magyarország területére történő belépés és az országban tartózkodás jogszabályi feltételeivel nem rendelkeznek.

A Makói Járási Ügyészség a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére tett indítványt a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva a kényszerintézkedést elrendelte.

S z e g e d, 2020. június 16.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |