< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Kim Dzsong Un bepipult: felrobbantották az egyesülési irodát, és a hadsereg bevonulást fontolgat

| Mobile | RSS

Kim Dzsong Un bepipult: felrobbantották az egyesülési irodát, és a hadsereg bevonulást fontolgat


Fotó: STR / AFP

A koreai határon ballonok lebegtek rendszerkritikus üzenetekkel.

Helyi idő szerint délután három óra előtt nem sokkal robbanás történt a Keszong határvárosban található Korea-közi összekötő iroda környékén, és füst gomolygott felette. A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt közölte, hogy Észak-Korea feltehetően felrobbantotta az épületet. A tárca szerint helyi idő szerint délután 2:49 órakor repítették levegőbe a határvárosban lévő irodát. A keszongi összekötő irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. Az irodát a két ország vezetőjének csúcstalálkozója után kialakult békülékeny hangulatban nyitották meg. Szimbolikus csapást mértek a két Korea közötti megbékélésre” – idézi a BBC Leif-Eric Easleyt, a szöuli egyetem professzorát. A New York Times emlékeztetett, hogy az irodában mindkét országból dolgoztak tisztviselők. Január közepén a koronavírus terjedése miatt felfüggesztették a tevékenységét. Röviddel a robbanás előtt az észak-koreai hadsereg vezérkara közleményben tudatta, hogy fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, és vizsgálja az erről szóló “cselekvési tervet”. A vezérkar elfogadott egy javaslatot arról is, hogy együttműködik a néppel “az ellenség ellen készülő nagyszabású röplapterjesztésben”.

Egy dél-koreai férfi nézi a híradóban a robbantásról szóló híreket

Egy dél-koreai férfi nézi a híradóban a robbantásról szóló híreketFotó: AFP / JUNG YEON-JEA vezérkar nem részletezte, milyen térségekbe fontolgatja a bevonulást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint feltehetően a Keszong határváros és a Gyémánt-hegység környékéről lehet szó, ahol közös ipari és idegenforgalmi beruházásokat és fejlesztéseket valósított meg a két ország. A Szöultól mindössze ötven kilométerre lévő Keszong keleti peremén több gyalogsági hadosztályt és tüzérségi dandárt állomásoztattak, mielőtt 2003-ban elkezdték építeni ott a közös ipari parkot. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong szombaton katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát, amiért szerinte nem tesz semmit a dél-koreai aktivisták szórólapkampánya ellen. Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet. A dél-koreai védelmi tárca bejelentette, hogy feljelentést tesz ellenük. Szöul korábban is igyekezett megakadályozni az évek óta tartó szórólapkampányokat, de szólásszabadságra hivatkozva nem tiltotta meg őket. Az elmúlt hónapokban Phenjan szinte minden együttműködést megszakított Szöullal.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |