| Mobile | RSS

Téboly: aranyrudakból álló és 11 méteres csodaszarvast ábrázoló szobrokat rendeltek, nem is akárhova

június 19, 2020 Jabronka Richárd

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Újabb szobrokat rendelt a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank. Az egykori Magyar Telekom-székházat “díszítő” medvével küzdő bika és a pénzfelhőből kiugró oroszlánok után, most aranyrudakat és egy 11 méteres csodaszarvast álmodtak meg, írja a G7.

A munkával ismét közbeszerzés nélkül Szőke Gábor Miklós cégét, a Dante Birodalom Kft.-t bízták meg, ugyanis az érvelés szerint csak ő tudja elkészíteni az MNB által megálmodott szobrokat, így lehetősége van az MNB-nek eltekinteni a pályázat kiírásától.

Az új szobrok a volt Postapalota épületét díszítik majd.

Szőke készítette a vizes vb szobrait, és az ő munkája a Fradi stadionja előtti sas is, ahogy ő készítette a világ legnagyobb madárszobrát az Atlanta Falcons amerikaifoci-csapat stadionja elé.

Az egyik új szobor az Arany dinamikája névre hallgat majd, amelyhez Szőke a leírás szerint “egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át a teret és időt”

A szobor nem valódi aranyból lesz, hanem arany színűre fényezett acélelemekből áll majd. A 13 méter hosszú szobor a Postapalota bejárata elé kerül majd, amit addigra Pénztörténeti Múzeummá alakítanak át. A másik kreáció egy 4,5 méter maga, 7,2 méter hosszú csodaszarvas-szobor lesz, amely egy 6,5 méteres sziklaalapzaton áll majd.

Utóbb említett szobor a G7 információi szerint az épületen belülre kerül majd.

Azt még nem tudni, hogy mennyibe kerül a két szobor, de

a bikás-medvés installációért, meg az ezüst zuhatagból kitörő oroszlánokért közel 700 millió forintot fizet MNB-Ingatlan Kft., tehát az új szobrok is valószínűleg százmilliós nagyságrendbe kerülnek majd. 

A Buda Palota, avagy közismertebb nevén Postapalota épületét 2018-ban vásárolta meg az MNB 14 milliárd forintért.

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |