| Mobile | RSS

A Fidesz bukásának előszobájába léptünk: megjelent a felmérés eredménye, amitől Orbán ledermed

június 23, 2020 Jabronka Richárd

Kép forrása: Eric Vidal/Reuters

A magyarok többsége a liberális demokráciát támogatja a Globsec kutatása szerint. Az is kiderült, nem Magyarországon rettegnek a legjobban a migrációtól, írja a Politico cikke alapján a hvg.hu.

A Globsec felmérése szerint Litvániában, Lettországban, Szlovákiában és Bulgáriában a válaszadók felénél kevesebben támogatták „a rendszeres választásokat és többpártrendszert jelentő” államberendezkedést.

Bulgáriában egyenesen úgy nyilatkozott a felmérésben részt vevők 45 százaléka, hogy ha egy országnak erős és határozott vezetője van, akkor az jót tesz, ha nem kell törődnie a választásokkal.

Ezzel szemben

Magyarországon a válaszadók 81 százaléka a liberális demokráciát támogatja berendezkedésként.

Ennél több támogatója ennek a rendszernek csak Ausztriában van, 92 százalék.

A kutatás szerint a magyar és a lengyel (66 százalék) eredmény azt mutatja, hogy a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a vizsgált országokban milyen a demokrácia állapota.

A felmérés kitért a migrációra is. Míg a csehek és a szlovákok 72 százaléka vélte úgy, hogy a bevándorlók veszélyeztetik az identitásukat és az értékrendjüket, addig a magyar válaszadók esetében ez 52 százalék.

Orbán rendszere már nem annyira vonzó a magyaroknak, mint amikor kétharmaddal ruházták fel a Fideszt. Ez a régóta várt rezsim-megdőlés előszobája lenne? Orbánnak taktikát kell váltania, ha továbbra is szeretne miniszterelnök maradni

fecsego.eu/ellenszél.hu.

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |