| Mobile | RSS

Meghalt a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja

Jövő héten szerdán tárgyalja harmadfokon a Pécsi Ítélőtábla a Szeviép-ügyet, azonban a korábbi három vádlott helyett már csak ketten foglalnak majd helyet a vádlottak padján. Az ügy elsőrendű vádlottja, O. József ugyanis egy héttel ezelőtt elhunyt – tudta meg a PestiSrácok.hu. Megkeresésünkre a Pécsi Ítélőtábla sajtószóvivője azt mondta, a kitűzött tárgyalást megtartják, és ilyen esetekben, ha egy vádlott elhalálozik, a törvény értelmében az ellene korábban hozott nem jogerős határozatokat hatályon kívül helyezik és az eljárást vele szemben megszüntetik. Ha a büntetőügynek több vádlottja van, a többi vádlottat érintően az folytatódik.

Mint ismert, a Szeviép-ügy a Szegedi Törvényszéken hozott másodfokú, felmentő ítéletét a PestiSrácok.hu vélt bírói összefonódásokról szóló tényfeltáró cikksorozata hatására a rendszerváltozás óta egyik legnagyobb bírósági botrány és közfelháborodás követte. Miután bemutattuk, hogy a másodfokon ítélkező bírói tanács két tagja esetében is felmerülnek olyan körülmények, amelyek árnyékot vetnek ítélkezésük függetlenségének látszatára és ezeket nem is jelentették, az Országos Bírósági Hivatal átfogó vizsgálatot indított. Három bíró ellen fegyelmi eljárás indult, a Szegedi Törvényszék megbízott elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet pedig menesztették. Ilyen események során az volt a legkevesebb, hogy a harmadfokú eljárás elkerült Szegedről. A Kúria döntött arról, hogy a csődbűncselekménnyel vádolt cégvezetők ügyét a Pécsi Ítélőtáblának kell harmadfokon lefolytatnia.

A tárgyalást július 8-ára tűzték ki. A Csongrád Megyei Főügyészség harmadfokú eljárásban nem orvosolható eljárási hibákra hivatkozott és a másodfokú eljárás hatályon kívül helyezésére, új másodfokú eljárás lefolytatására tett indítványt. Harmadfokú eljárásban bizonyítási cselekményre már nincs lehetőség. A történetet ismerők szerint olyan bírósági botrány után, ami a Szeviép-ügy másodfokú eljárását követte, nincs is más lehetősége a táblabíróságnak, mint hogy új másodfokú eljárásra adja vissza az ügyet.

A harmadfokú eljárást az elsőrendű vádlott nem érhette meg. O. József egy hete elhunyt. Mivel jogerős ítéletet az ügyben még nem hoztak, ezért esetében az elsőfokú ítéletet, amelyben 5 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint a másodfokú ítéletet is hatályon kívül kell helyezni és vele szemben a büntetőeljárást meg kell szüntetni. Tóth Sándor, a Pécsi Ítélőtábla szóvivője megkeresésünkre azt mondta, ha egy ügy több vádlottja közül egy az eljárás közben elhalálozik, a többi vádlottal szemben a büntetőper változatlanul lefolytatható.

A vádirat szerint mindhárom cégvezető magánbankként használta a Szeviépet, hitelezgettek, kölcsönözgettek saját érdekeltségű cégeknek, akkor is, amikor az építőipari vállalkozás már csődhelyzetben volt és fizetésképtelenséget jelentett – ezzel együtt több száz alvállalkozót nem fizettek ki a vád szerint. A három volt cégvezér, P. László, B. Sándor és O. József közül mégis főként az első kettőről lehetett hallani. P. László és B. Sándor voltak az üzletemberek, O. József a szakember, akinek a nevéhez számtalan beruházás kötődik a Dunán, a Tiszán és autópályákon egyaránt. A károsultak elmondása szerint O. József volt az egyetlen, aki kereste velük a kapcsolatot, aki egyeztetett, egyáltalán foglalkozott velük. A három vádlott közül ő volt az egyetlen, akinek az esetében a Szeviép-csőd után jelentős vagyont nem lehet fellelni az elektronikus cégadatbázisban.

O. Józsefet az elmúlt években megviselte a büntetőügy. Akik ismerték, azt mondják, élete végén súlyos lelkiismeret-furdalás gyötörte. Míg a másik két Szeviép-vezér gond nélkül éli luxuséletét, O. Józsefet felemésztették az adósságok is. Ráadásul beszélni akart. Még a járványhelyzet előtt egy exkluzív interjú lehetősége is felmerült, de mire a veszélyhelyzetet megszüntették, a beszélgetésre már nem kerülhetett sor. O. József egy esetleges új büntetőeljárásban sem tud már vallani, ezzel könnyíteni a lelkén, amire úgy tudjuk, hogy készült. Viszont a vele szemben megszűnő büntetőeljárás miatt holtában ártatlan marad, bűnösségét sohasem mondhatják ki, ám korábbi vallomásai bizonyítékként felhasználhatók.

Vezető kép: Magyar Idők

fecsego.eu/Pesti srácok


Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |