| Mobile | RSS

Megszavazta a parlament a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

nepszava.huPublikálás dátuma2020.07.03. 12:41

Demonstráció a Parlament előtt, míg odabennt döntenek az egyetem sorsáról
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

A törvénymódosításról 135 igen, 60 nem szavazattal döntöttek.HIRDETÉS

Péntek délelőtt megszavazta az Országgyűlés „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” szóló törvényt. Az erről szóló törvénymódosítást 135 igen, 60 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A parlament felhívta a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Színház- és Filmművészetért Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására. A változtatás kitér az alapítvány részére juttatandó vagyonelemekre is.

Módosult a nemzeti felsőoktatási törvény

További felsőoktatási intézményeknél valósulhat meg a fenntartóváltás a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása értelmében, amelyet 134 igen, 60 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés. A módosítás tartalmazza a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítványról, a Neumann János Egyetemért Alapítványról, és a kapcsolódó vagyonjuttatásokról szóló szabályozásokat. Kitér a Marek József Alapítvány létrehozására, és ezzel összefüggésben az Állatorvostudományi Egyetem részére történő vagyonjuttatásra. A soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., amely 100 százalékban az állam tulajdona volt eddig, a Soproni Egyetemért Alapítvány tulajdonába kerül. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara az egyetemből kiválik, és a Károli Gáspár Református Egyetembe olvad be 2020. július 31-től. A változtatás megteremti a jogszabályi alapjait annak, hogy az érintett vagyonkezelő alapítványok megszerezhessék az állami tulajdonú, Nemzeti Földalapba tartozó, de jelenleg is az intézmények vagyonkezelésében lévő földek vagyonkezelői jogát.A szavazás közben az egyetem hallgatói a Parlament előtt tiltakoztak.

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes

Fotó: Népszava / Erdős Dénes1 / 9

Nyílt levélben tiltakoztak

Pénteken újabb aláírók csatlakoztak a nyílt levélhez, melyben magyar színészek, rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, dramaturgok tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítása ellen. Levelükben, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Palkovics László miniszternek és az országgyűlési képviselőknek címeztek, így fogalmaztak: „A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt, veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik. Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy a tervezett, minden hatástanulmányt nélkülöző, indokolatlanul felgyorsított ütemű modellváltást az SZFE vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói és felelős szakmai szervezetek meggondolatlannak és előkészítetlennek tartják.” A levél aláírói azt kérték Semjén Zsolttól, hogy vonja vissza az általa benyújtott törvényjavaslatot, Palkovics Lászlótól pedig azt, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokat az egyetemi közösség képviselőivel. A képviselőktől azt kérték, hogy jelenlegi formájában ne szavazzák meg a törvényt. Csütörtök délután kormánypárti művészek válaszoltak: az Origón közöl nyílt levél egyebek között úgy fogalmaz, „nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot – továbbfejlesztve azt – nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.”

Fotó: Népszava / Erdős DénesA színművészeti helyzetéről a Népszava is részletesen beszámolt, a témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatják.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |