< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Hétvégén ismét bevezetik a kijárási korlátozásokat Belgrádban, ezrek tiltakoznak ellene

| Mobile | RSS

Hétvégén ismét bevezetik a kijárási korlátozásokat Belgrádban, ezrek tiltakoznak ellene

GettyImages-1208821400
sixx

SIXXKÖVETÉS2020.07.07. 21:00

Aleksandar Vučić, szerb elnök bejelentette, hogy péntektől hétfőig, ideiglenes jelleggel ismét bevezetik a kijárási tilalmat Belgrádban, Szerbia fővárosában. Döntését az aggasztó járványhelyzettel magyarázta. 

Az elnöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a belgrádi helyzet kritikussá vált, így kénytelen lesz hatóságilag betiltani az öt főnél népesebb, köztéri csoportosulásokat. A kutyatartók, nyugdíjaskorúak és kisgyermekes anyák meghatározott időben és időtartamra elhagyhatják lakásukat.

Százhúsz koronavírusos honfitársunk fekszik lélegeztetőre kötve a kórházakban. Belgrádban és még négy településen riasztó a helyzet.

Szerbiából a tegnapi naphoz képest 299 új fertőzöttet és 13 halálesetet jelentett a WHO, az aktív esetek számát pedig 3023-ra teszik, ebből kritikus állapotban 110-en vannak. A 8,7 millió lakosú országban eddig 455 604 koronavírustesztet végeztek el. 

Kedd este világszerte 11 679 808 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 539 764 volt, a betegségből 6 336 732-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A nemzetközi helyzetről itt olvashatnak bővebben.KAPCSOLÓDÓ

Európa: ahol erőre kapna a koronavírus, ott gyorsan elfojtanák

Európa: ahol erőre kapna a koronavírus, ott gyorsan elfojtanák

Több európai országban is be kellett vezetni helyi, időleges korlátozásokat egy-egy gócpont miatt a lazítások után. Miközben a német húsüzemi fertőzést úgy tűnik, sikerült kezelni, Belgrádban rendkívüli helyzetet vezettek be, Leicesterben szigorítottak, Katalóniában és Galiciában több százezer ember karantén alatt.

UPDATE: közben Belgrádban kisebbfajta balhé tört ki, mert a lakosság egy része, pár ezer ember, nehezen viseli, hogy a hétvégéjét ismét a négy fal között kell töltenie. Ezen a YouTube csatornán folyamatosan közvetítik az eseményeket (szerb nyelvtudás nem árt):

A Balkan Insight Twitterfeedje alapján a tüntetők a parlament elé vonultak és kvázi megtámadták az épületet. A rendőrség közbeavatkozott, volt könnygáz és gumibotozás, de ez nem nagyon szegi kedvét a tiltakozóknak. A tömeg egyre nő, a helyzet pattanásig feszült.

(Borítókép: Fertőtlenítést végző ember Belgrádban a koronavírus-járvány miatt 2020. április 1-én. Fotó: Srdjan Stevanovic / Getty Images Hungary)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |