< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Merkel üzent Orbánnak, aki visszaüzent, csak egészen másról beszélt

| Mobile | RSS

Merkel üzent Orbánnak, aki visszaüzent, csak egészen másról beszélt

Merkel üzent Orbánnak, aki visszaüzent, csak egészen másról beszélt

EUszerzőt

2020.07.09. 07:28

Bár a német kancellár valósággal az egekig magasztalta Európát, amikor beszámolt az Európai Parlamentben, melyek Berlin fő törekvései az év végéig az unió elnöki posztjának gazdájaként, az első lapértékelések mégis megoszlanak az ügyben, nem kényszerül-e megalkuvásra Angela Merkel az általa első számú prioritásnak minősített jogállam kapcsán.

hirdetés

A német kancellár – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung – már korábban is megpendítette, hogy a reálpolitika megköveteli a hosszú távú költségvetés, illetve a gazdaság rendbetételét szolgáló csomag elfogadását és ez azután az az alap, amelyre támaszkodva tovább lehet lépni a demokratikus normák betartatására. Azaz legelőbb az anyagi kereteket kell meghatározni. Tegnap Brüsszelben is tett ilyen utalást, tehát elképzelhető, hogy kénytelen-kelletlen, de egyelőre negligálja a jogállami kritériumok érvényesítését. Így akár már a jövő heti uniós csúcsértekezleten becsukhatja az egyik szemét a deal érdekében.

A szintén konzervatív Die Welt ezzel szemben kizártnak tartja, hogy a miniszterelnök akárcsak átmenetileg is feladná ez ügyben jobb meggyőződését. Hiszen amit majdnem 25 percben kifejtett – miközben elvileg csak 10 percet kapott a felszólalásra – az himnuszként hangzott a jogállam, az alapvető jogok és az európai értékek mellett. És hogy ezt teljesen egyértelműen Magyarországnak és Lengyelországnak címezte, miután ott leszalámizzák a demokratikus intézményeket, teszi hozzá a jelentés.

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |