| Mobile | RSS

Jourova üzent a magyar parlamentnek: nem áldozzuk fel a jogállamiságot!

KÖZÉLETFrissítve: 2020 Júl 16.

Vera Jourova, az EU költségvetési bizottság elnöke.

Vera Jourova szerint nem szabad feláldozni a következő költségvetés jogállamisági védőrendszerét. Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke brüsszeli tudósítónk kérdésére beszélt a magyar Országgyűlés keddi határozatáról, amelyben felszólítják az EU-t, ne kössék a demokrácia meglétéhez az uniós források kifizetését. A sajtótájékoztatón az kiderült, a bizottság már egyeztet a német elnökséggel a Magyarországgal szembeni következő lépésekről.

A magyar parlament kedden határozatban nyilvánította ki azt, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy Brüsszel a jogállamisághoz kösse az uniós támogatások megítélését. A kormánypárti többséggel elfogadott szöveget a pénteki uniós csúcs előtti figyelmeztetésnek szánták. Brüsszelben ugyanis a költségvetési tárgyalások fontos eleme lesz az a javaslat, amely szerint az uniós források folyósítását blokkolhatják, ha egy országban rendszerszinten sérül a jogállamiság és a demokrácia. Brüsszeli tudósítónk, Zsíros Sándor egy sajtótájékoztatón kérdezte Vera Jourovát arról, szerinte fel kellene-e áldoznia az uniónak a jogállamisági mechanizmust azért, hogy elfogadják a költségvetést.

Nem értek egyet azzal, hogy a jogállamisági feltételrendszert feláldozzák. Ez a költségvetés nem csak a pénzről szól, hanem az értékekről is.

“A bizottság készen árra, hogy megvédje a javaslatát, beleérve a szavazási rendszert és azt a mechanizmust, amely a jogállamisági sérelmek esetén léphet életbe az egyes tagállamoknál” -válaszolta Jourova. Szerinte a tagállamoknak meg kell érteniük azt, hogy a költségvetésnek ez az eleme létfontosságú az európaiak számára.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő igazságügyi biztos, Didier Reynders beszélt arról, hogy az országgyűlési határozat a Magyarország ellen folyó hetes cikkely szerinti eljárás leállítását is feltételül szabta ahhoz, hogy Magyarország megszavazza a költségvetést.

Már tárgyaltunk az unió soros német elnökségével arról, hogyan lépjünk előre, hogy kiderüljön, mit tehetünk az év második felében azért, hogy értékeljük a helyzet, vagy esetleg más jellegű lépéseket tegyünk.

“Újabb meghallgatást is tarthatunk a hetes cikkely keretein belül, vagyis már zajlik a folyamat ebben az ügyben” – tette hozzá Reynders. A biztos a jogállamisági feltételrendszerről azt mondta, a koronaválság miatt tervezett helyreállítási alapból több pénzt fognak rugalmasabban és gyorsabban elkölteni. Ezért Brüsszelnek készen kell állnia arra, hogy reagáljon a szabálytalanságokra. Ez történhet az Európai Ügyészség bevonásával, de a megelőzésben szükség van a költségvetési támogatás felfüggesztésére is.

A legjobb az lenne, ha a fordított minősített többségi arányt használnánk, ha hatékonyak akarunk lenni.

“Az Európai Tanács kezében van az ügy megtárgyalása, de mi bízunk abban, hogy a tanácsban valódi támogatottsága lesz a javaslatnak” – mondta Reynders. A bizottság jogállamisági javaslata a szavazati arányok megváltoztatását is tartalmazza. A fordított minősített többség itt azt jelenti, hogy a költségvetési támogatás blokkolását az érintett tagállam csak akkor akadályozhatná meg, ha legalább 15 tagállamot maga mellé tudna állítani.

Az uniós csúcstalálkozó pénteken kezdődik a tagállami vezetők személyes részvételével Brüsszelben.

A hír forrása és bővebben itt: Euronews

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |