| Mobile | RSS

Bajba került Orbán az EU-csúcson, váratlanul erős ellenállásba fogtak a hollandok

Írta Altruista -2020-07-18    

Fotó: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Bár az elmúlt napokban arról szóltak a híradások, hogy legjobb esetben is csak a jogállamisági mechanizmus egy felvizezett formáját fogadhatják el az EU-csúcson Brüsszelben, többen pedig egyenesen azt írták, Orbán már készítheti a pezsgőt, úgy tűnik, mégiscsak elhamarkodottak voltak a magyar kormányfő várható győzelméről szóló hírek. Holland diplomáciai források azt közölték szombaton az Euronews riporterével, hogy

MINDENKÉPP RAGASZKODNI FOGNAK AHHOZ, HOGY AZ EURÓPAI TANÁCSBAN FORDÍTOTT MINŐSÍTETT TÖBBSÉGGEL MŰKÖDJÖN A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUS.

Mint ismert, az eredeti tervek szerint a jogállamisági mechanizmus megakadályozásához arra lett volna szükség, hogy az Európai Tanács minősített többsége szavazza le azt. Ha tehát Orbán meg akarta volna akadályozni, hogy Budapesttel szemben elindítsák a mechanizmust, a tagállamok többségét maga mögé kellett volna állítania. Megkönnyebbülést jelenthetett a magyar kormányfő számára, hogy ezt a megoldást később enyhítették. Az új verzió szerint a minősített többségre már nem a mechanizmus elutasításához, hanem a megszavazásához lett volna szükség. Sokan ez utóbbi verziót értékelték úgy, hogy a Tanács lényegében kiherélte a javaslatot, és Orbánnak adta a győzelmet. A hollandok úgy tűnik, most erre a verzióra akarnak nemet mondani.

“GARANTÁLOM, HOGY NEM EGYEZÜNK BELE OLYASMIBE, AMI NEM AD ERŐS JOGÁLLAMI GARANCIÁKAT. HA NEM ÍGY LESZ, HAGYJUK MAJD ÖSSZEOMLANI A TÁRGYALÁSOKAT”

– közölték.

Hogy mennyire kiéleződhet a harc a két tagállam között, azt jelzi, hogy a Politico hozzájutott egy dokumentumhoz, ami szerint a magyarok nemhogy a hollandok által preferált verziót, de még a felvizezett megoldást is teljesen elutasítanák. A lap szerint a magyar delegáció úgy módosított a tervezetről szóló dokumentumon, hogy az Európai Tanácsnak

CSAK EGYHANGÚ SZAVAZÁSSAL ADNA JOGOT ARRA, HOGY DÖNTHESSEN A MECHANIZMUS MEGINDÍTÁSÁRÓL.

Ha ezt a verziót fogadná el a Tanács, az azt az abszurd helyzetet eredményezné, hogy a magyarok vétójoggal rendelkeznének a saját maguk ellen indított jogállamisági mechanizmusban. A magyarok emellett azt a részt is kiszedték a záródokumentumból, amely az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésének felhasználásáról szól. Az unió nagyrészt ez a jelentés alapján döntene arról, látnak-e rendszerszintű jogállamisági problémát egy tagállamban.

Kérdés, melyik tagállam fog végül győztesen kikerülni a mechanizmussal kapcsolatos küzdelemből. Egyelőre úgy tűnik, a hollandok sem hajlandóak engedni, és inkább hagyják veszni a tárgyalásokat, mint hogy engedjenek az európai értékek védelméből.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |