< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Orbán Viktor: Magyarország számára még mindig nem méltányos az uniós támogatások mértéke, de már nem megalázó a helyzet

| Mobile | RSS

Orbán Viktor: Magyarország számára még mindig nem méltányos az uniós támogatások mértéke, de már nem megalázó a helyzet

– SZERZŐ: 168 ÓRA

„A nyaralás, a belpolitika várhat. Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozójának harmadik napján.

Orbán Viktor brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-énFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatón – amiről az Index számolt be – a magyar miniszterelnök elmondta:  most nem Magyarországról van szó, hanem Európáról. A magyar kormányfő ezért bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezni a 2021-27-es költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról. Szerinte az uniós vezetők mind tisztában vannak azzal, mennyire „drámai a gazdasági helyzet Európában, rosszabb, mint gondolnánk.”

Orbán szerint a magyar gazdaság amúgy relatíve jó helyzetben van, de „ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk”.

Orbán összességében úgy látja, 

jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell.

Angel Merkel vasárnap reggel ugyanakkor nem nyilatkozott ennyire optimistán:KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. július 19.

Angela Merkel szerint nem biztos, hogy sikerül megállapodni most az EU-csúcson

A magyar miniszterelnök szerint a négy problémás kérdés: a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése.

A miniszterelnök szerint az elmúlt napokban sikerült kicsit változtatni a gazdasági támogatások elosztásai arányán. De azt mondta,

Magyarország számára még mindig nem méltányos a támogatások mértéke,

de legalább már nem „megalázó” a helyzet, ami „matematikailag is abszurd volt” , de az új tervezetben nem szánnak Magyarországnak nagyságrendekkel kevesebb támogatást, mint a hasonló gazdasági erővel bíró Portugáliának vagy Görögországnak.

A helyreállítási alap nagyságáról és elosztási arányairól szóló, a takarékos és a mediterrán államok között zajló vitájában, amelyet a magyar miniszterelnök Hollandia és Olaszország szembenállasaként jellemzett, Magyarország Olaszország pártján áll: oda kell a pénzt küldeni, ahol arra szükség van.

Orbán azt mondja, a jogállamisági feltételrendszerről képviselt álláspontját a kollégái elutasították, ahogy azt a kérését is, hogy a hetes cikk szerinti eljárást minél hamarabb lezárja az Európai Unió Tanácsa. De ő továbbra is küzdeni fog azért, hogy a politikai és a gazdasági kérdéseket szétválasszák. Idő kell ahhoz, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök álláspontját követve egy újabb jogállamisági mechanizmust állítsanak fel, számol be az Index.

„A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország” – jelentette ki a vitákra utalva. Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor azt mondta, ha nem sikerül megállapodni a vitás kérdésekről, „az Hollandia miatt lesz” és valamiért rossz a két ország között a viszony, “nem tudom, hogy mik szerepelnek Mark Rutte holland miniszterelnök személyes okai között, hogy

gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem,

de végtelenül durván támadja az országot” – fogalmazott. Rutte szerint – magyarázta Orbán – Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni. Ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyaroroszági helyzetével összefüggésben.

Orbán szerint az uniós vezetők között – beleértve a magyar feleket is – „száz százalékos egyetértés van a jogállamiságról.

Ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, rögtön el kell hagynia az Európai Uniót. Nem anyagilag kell megbüntetni, hanem mennie kell, mert ez a közösség a jogállamiságra épül.”

– jelentette ki.

Szerinte lehet szó bizonyos jogállamisági feltételekről, de annak komoly tárgyalási folyamatok és konszenzusos megegyezés eredményeként született, jogilag jól megalapozott feltételrendszernek kell lennie.

EU-csúcs Brüsszelben

A miniszterelnök és emberei a brüsszeli Leopold parkban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |