| Mobile | RSS

“Az orvosi maszkban 5G-s antenna van” – újabb őrült összeesküvés-elmélet terjed

"Az orvosi maszkban 5G-s antenna van" – újabb őrült összeesküvés-elmélet terjed

2020. július. 15. 20:03 2020. július. 17. 12:10 TECH

szerző:hvg.hu

A koronavírus-járvány miatt rengetegen használtak orvosi maszkot az elmúlt hónapokban. A konteógyárosok szerint ez óriási hiba volt.

Koronavírus-világjárványTöbb mint 13 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Az elmúlt hónapokban az összeesküvés-elmélet hívői egy új konteót kezdtek el terjeszteni. Szerintük a koronavírus-járvány az 5G miatt robbant ki, és csak azért tud terjedni, mert a rádióhullámok terjesztik azt. A dolog odáig fajult, hogy már több adótornyot is felgyújtottak a konteóhívők, és már az Egészségügyi Világszervezetnek is meg kellett szólalnia a témában.

Ha mindez nem lenne elég, most egy újabb összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni az 5G és a koronavírus-járvány kapcsán, de most nem a vírus terjedése a fő téma.

[Letiltja az 5G-hez kapcsolódó, erőszakra buzdító összeesküvés-elméleteket a Twitter]

Forbes cikke szerint a legújabb konteó szerint azokban az orvosi maszkokban, amelyekkel az elmúlt hónapokban rengeteget találkozhattunk, az 5G-s rádióhullámok befogására alkalmas antenna van. Az egységet a kormány (ebben az esetben valószínűleg az amerikai kormányra gondolnak a terjesztők) próbálta meg elrejteni az arcmaszkban.

Ahogy általában az álhírek, ez is a féligazságokra épít. Bár az orvosi maszkokban valóban van egy fém- vagy műanyag csík, ennek nem sok köze van az 5G-hez. Ahhoz már sokkal inkább, hogy minél jobban illeszkedjen a viselője arcára, így védve meg nemcsak őt, hanem a környezetében lévőket is.

Nem ez az első eset, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéshez használatos orvosi maszkokhoz valamilyen sötét összeesküvés-elméletet kötnek a konteósok. Egy júniusi, floridai fórumon például arról beszélt az egyik felszólaló, hogy az arcmaszk egyenesen megöli a viselőjét, és a viselésére kötelezni az állampolgárokat emberiség elleni bűncselekéménynek minősül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |