| Mobile | RSS

Orbán és Morawiecki vállt vállnak vetve szorította háttérbe a jogállamiság kérdését

MTI-NépszavaPublikálás dátuma2020.07.21. 10:48


Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar és a lengyel miniszterelnök büszkeséget, sikert emleget, és még a kormányaikat ellenőrizni szándékozó civileket is megfenyegették.HIRDETÉS

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti – több mint 1800 milliárd eurós – gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után, kedden Brüsszelben. A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.
„Minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasítottunk”

– vélekedett a kormányfő.

Orbán és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt

Orbán és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előttFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherSzerinte a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán. – A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni. A még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek – mondta Orbán Viktor.  Szerinte az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára, és hozzátette:„ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk”.Az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét. Szavai szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az unióra, ugyanis „Szerbia nélkül nincs jól működő európai biztonsági architektúra”. Mateusz Morawiecki rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki. A jogállamiságra vonatkozóan egyebek mellett a lengyel miniszterelnök is kiemelte:„sikerült egyértelművé tenni, hogy nem lehet összefüggés a politikai és a gazdasági dimenziók között.”– Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Elfogadhatatlan azonban az ország ellen évek óta folytatott, valódi okok nélküli politikai támadás – tette hozzá Mateusz Morawiecki.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Munka, boldogság, hitel

Orbán Viktor az uniós támogatásokat nem részletezte, de kifejtette: „Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik. Ez a garancia arra, hogy nagyon boldog hét év elé nézünk. Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai.”   Mint azt a Népszava megírta, maratoni tárgyalások után megszületett pénzügyi megállapodás értelmében az Európai Unió a következő évtől 750 milliárd eurót vesz fel a tőkepiacokon, hogy abból támogassa a járvány által leginkább sújtott országokat és régiókat. Az összeg nagyobb felét, 390 milliárdot vissza nem térítendő támogatásokra fogják költeni, a maradékból hitelt nyújtanak az arra igényt tartó országoknak.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |