| Mobile | RSS

Áremelkedésre számítanak a gabonatermelők, drágulhat a kenyér is

Majdnem biztos, hogy még a nyáron, de legkésőbb szeptemberben emelkedni fog a liszt ára. Ezt mondta az ATV Híradónak a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csökkent az étkezési gabona mennyisége, ezért emelkednek az árak. Szakértők szerint az év hátralévő részében 5-10 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek.

Áremelkedésre számítanak a gabonatermelők

Bevetésre készen, egymás után sorakoznak a gépek az udvaron. Sáros kerekek jelzik, hogy hatalmas esőzések hátráltatták az idei aratást. Ez pedig – a korábbi aszállyal kiegészülve – súlyos károkat mért az idei búzára. A jó minőségű termés ára megemelkedhet, ami könnyen láncreakciót indíthat el.

„A lakosságot annyiban mindenképpen érinteni fogja, hogyha nyilván mozdulni fog a liszt ára valamikor augusztus-szeptember hónapban, akkor teljesen biztos, hogy a kenyérnek az ára is el fog indulni és az is magasabb lesz” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Olyan gazdálkodó is akad, aki gabonatermelése harmadát már biztosan nem tudja a malmoknak eladni. Szima György, a Léta-50 Kft. ügyvezetője arról beszélt az ATV Híradójának, hogy pont a malmi minőségű gabona nem kapott esőt. „Viszont az elmúlt egy hétben lehullott több mint 80 mm csapadék miatt, ami a gabonánk egyharmadát érinti – a minőségük már a malmi kategóriának nem felel meg” – tette hozzá.

Az ATV Híradója megkereste a Magyar Pékszövetséget arról érdeklődve, hogyan épülhet be a kenyér árába egy esetleges lisztár-emelkedés. Septe József elnök azonban azt mondta: mivel még nincs vége az aratásnak, nem bocsátkozna találgatásokba. „Jelen pillanatban, jelen tudomásom szerint a sütőipar nem kapott semmilyen jelzést a malomipartól arra vonatkozóan, hogy emelkedhetnek a lisztárak. Én nem tudom, hogy indokolja-e valami, hogy a lisztárak emelkedhetnek” – fogalmazott a pékszövetség elnöke.

A liszt árának emelkedése tehát még nem biztos. Számos élelmiszerért azonban már most mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mint egy évvel korábban. Szokásos felmérésében a Privátbankár.hu is kiemelte: sok élelmiszer ára emelkedett egy év leforgása alatt. Az alma például 95%-kal kerül többe, mint tavaly júliusban.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |