| Mobile | RSS

Romnet: Farkas Flórián 15 év alatt végezte el az általános iskolát

KÖZÉLETKözzétéve 2020 Júl 30.

 0MegosztásFérfiak, felejtsétek el a kék tablettát: csak vegye ezt (egyszer)Sex

Adskeeper

Hónapokon át tartó kutatómunka és bírósági per útján sikerült fényt deríteni Farkas Flórián alapvégzettségére. Kiderült: a fideszes országgyűlési képviselőséget és miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő roma politikus az általános iskolai végzettségét 15 év alatt szerezte meg, ráadásul a nyolcadikat nagy valószínűséggel egy esti iskola börtöntagozatán járta ki – írja a RomNet.

Két évtizede nem tudja a magyar közvélemény, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos – már felnőttként – melyik intézményben és mikor fejezte be az általános iskola 7. és 8. osztályát, és azt sem tudni, hol és melyik iskolában szerezte meg érettségi bizonyítványát. Emlékezetes: egy évtizeden át, az Országgyűlés honlapján önéletrajzában azt állította, az ELTE jogi karán szerezte meg politológusi diplomáját, de kiderült, a felsőoktatási intézmény egy másik karára járt. Később az is kiderült, állításával ellentétben egyik karon sem volt óraadó tanár, így önéletrajzát ebben az évben háromszor volt kénytelen módosítani.

Mivel az egyetemi felvételi alapfeltétele az érettségi, ezért kutatott a RomNet, vajon hol maturált Farkas Flórián, mert politikustársai körében az volt köztudott, nem rendelkezik ilyen bizonyítvánnyal. A konkrét lépést idén januárban, a diploma körüli botrány után tették meg: több tucatnyi ember kérésének eleget téve érettségi találkozót szervezett a portál, amelyre meghívták a roma politikust, egykori osztálytársait és tanárait is. A február 21-én tartott érettségi találkozót, az ELTE jogi karával szemben egy étteremben tartották, de azon senki nem jelent meg közülük.

Péterfalvi Atilla, az adatvédelmi hatóság elnöke kiadott egy állásfoglalásában leírja: „egy országgyűlési képviselő alap- és középfokú végzettségének ténye, helye, és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül”.

A RomNet, a Magyar Nemzet és az Index közérdekű adatigénylés keretében próbálta kikérni az országgyűlési képviselőtől bizonyítványát, de a törvényes 15 napos határidőn belül nem reagált.  Aznap, amikor a Magyar Nemzet bírósághoz akart fordulni, váratlan fordulat történt: a miniszterelnöki biztos e-mailben tudatta: „Érdeklődésükre küldöm a kívánt információt: Középfokú tanulmányaimat a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végeztem. A végzés éve: 2001. Üdvözlettel: Farkas Flórián”

A sajtó megkeresésére az említett iskola korábban nem kívánt reagálni, hogy volt-e tanulójuk Farkas Flórián, az Oktatási Hivatal pedig az Indexnek korábbi közérdekű adatigénylésükre azt közölte: az 1998 utáni érettségi vizsgákat tartalmazó nyilvántartásban, az úgynevezett KIR részeként működő „Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat nyilvántartásban” nem szerepel az országgyűlési képviselő, Farkas Flórián neve. 

A cikk megírása után az OH már újabb információt közölt, miszerint az év, iskola neve alapján sikerült azonosítaniuk a keresett érettségi bizonyítvány és a törzslap számát, vagyis így már megvan a kiállítás pontos dátuma és a vizsgabizottság elnökének neve is” – állt az OH levelében.„Így ma már kétséget kizáróan megállapítható, hogy Farkas Flórián képviselő úr számára a Budakalász Gimnáziumban 2001. június 27-én érettségi bizonyítványt állítottak ki” – írták az Indexnek.

A RomNet ezért márciusban újabb közérdekű adatigényléssel fordult a fideszes országgyűlési képviselőhöz, hogy megtudja, hol végezte el az általános iskoláját, de választ többszöri megkeresésre sem kapott. Ezért április 8-án bírósághoz fordultak, hogy kötelezzék a fideszes képviselőt a kért adatok kiadására. A Fővárosi Törvényszék június 3-ára tűzte ki az ügyben a tárgyalást.

Farkas ügyvédje illetékességi kifogással élt, és egyéb indokokat is felsorolt, az általuk kért adatokat az érintett tanintézmények hivatalos igazolásának másolati példányaként végül is kiadta.

A teljes feltáró cikket itt olvashatja.

Forrás: Népszava/https://nepszava.hu/1096408_romnet-farkas-florian-15-ev-alatt-vegezte-el-az-altalanos-iskolat

fecsegoe.eu/OLKT

Leave a Reply 612 megnézve, 1 alkalommal mai nap |