| Mobile | RSS

Ilyen botrányos állami mentőcsomagot még aligha látott a világ

fehér ház press briefing

Bank 2020. augusztus 04. 05:50

Huszák Dániel

Botrányok egész sorozata övezi már az amerikai kkv-mentőprogramot, a PPP-t, mellyel a tömeges kirúgásoknak akarta elejét venni az ország kormánya. A szűk határidők és a mentőhitelek iránti sosem látott érdeklődés súlya hatalmas terhet jelentett a kiosztással megbízott bankrendszernek, indulás után pedig elfogultsággal, nyerészkedéssel vádolták meg a pénzintézeteket. Egy csomó olyan cégnek is jutott a mentőcsomagból, amelynek egyáltalán nem szólt a program, de arra is bőven volt példa, hogy a cégvezetők egyszerűen elkaszinózták vagy sportkocsikra költötték a pénzt. Még le sem zárult teljesen a PPP-program, de már most látszik, hogy ez lesz az amerikai történelem egyik legellentmondásosabb mentőcsomagja.▾

Orvosság a rekordmértékű munkanélküliségre?

A koronavírus terjedése miatti bezárások elrendelése után szinte azonnal világossá vált, hogy nagy bajban vannak az amerikai vállalkozások és munkavállalóik, hiszen a bezárások miatt a kkv-k javarésze szinte semmilyen bevételhez nem jutott. Sok cégvezető szinte azonnal kirúgta munkavállalóinak számottevő részét, rekordméretű elbocsátáshullám vette kezdetét a krízissel együtt. Volt olyan hét, amikor 7 millió munkanélkülivé vált ember igényelt állami segélyt.

Júniusig az amerikai munkanélküliség még a 2008-as, 2009-es válságnál látott szintet is átugrotta: 3,7%-ról 14,5%-ra ugrott a munkanélküliségi ráta.

Az amerikai politikusok szerencsére gyorsan észbe kaptak: több olyan programot is indítottak, melyek közvetve-közvetlenül segítették a munkavállalókat és a munkaadókat abban, hogy átvergődjenek a nehéz időszakon. Az 1200 dolláros pénzosztás mellett az egyik legszámottevőbb projekt a Paycheck Protection Program (PPP) volt, melynek keretein belül

  • az amerikai kkv-k 1%-os kamatozású, kedvezményes hitelhez juthattak annak érdekében, hogy alkalmazottaik bérkifizetését folytatni tudják, a hitelek futamideje 2-5 év, ezen kívül a hiteleknek semmilyen költsége nincs,
  • a cégeknek semmilyen önerőt nem kellett letenniük annak érdekében, hogy hozzájussanak a hitelekhez,
  • vállalkozók felmentést kaphatnak a hitel törlesztése alól, amennyiben a felvett összeget igazoltan bérkifizetésekre használták.

A hiteleket a kkv-k a bankokon keresztül igényelhették, a vállalkozásoknak biztosított teljes hitelösszeg meghaladta a 660 milliárd dollárt.

Előre szóltak, hogy baj lesz

Még ki sem osztották a PPP-hiteleket és már jelentkeztek a problémák: olyan sok előzetes kérelem, érdeklődés érkezett be az amerikai bankokhoz, hogy az ügyfélszolgálatok nem tudták tartani a lépést.

A kereslet egyszerűen hatalmas – sosem láttam még ilyet a karrierem alatt. 

Most állunk neki, hogy egy átlagos havi hitelezési volumenünk tízszeresét teljesítsük, talán még ennél is többet

– mondta a United Midwest Savings Bank hitelezési vezetője, még mielőtt egyáltalán elindult volna a program.

Maguk a bankok amiatt reklamáltak, hogy presszionálta őket a kormány, hogy azonnal folyósítsák a hiteleket, amint a program elindul, de egy nappal azelőtt, hogy elindult volna a PPP, számos részletszabályt még csak nem is publikáltak a minisztériumok.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 04. 03.

Teljes káoszba fulladhat a nagy amerikai mentőcsomag

A legnagyobb bankok ekkor sorra közölték, hogy nem fognak tudni időben elindulni a mentőprogrammal – erre figyelmeztetett a JP Morgan Chase, a Bank of America és a Citigroup is. Bár a nagybankok végül rekordgyorsasággal reagáltak, több bank tényleg nem tudta elkezdeni időben folyósítani az igényelt hiteleket. A kifejezetten Szilícium-völgybeli techstartupokat kiszolgáló Silicon Valley Bank viszont majdnem egy hetes késéssel kezdte el folyósítani a PPP-hiteleket és más, kisebb bankoknál is voltak fennakadások.

A PPP-t egyébként azért is kritizálták sokan, mert bankokon keresztül lehetett csak igényelni, számos kisvállalkozásnak pedig semmilyen banki kapcsolata nincs.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 05. 20.

Hiteleket kezd el osztogatni Magic Johnson a koronavírus miatt

Sok olyan helyre jutott pénz, ahova nem kellett volna

Rövidesen indulás után már ki is robbant az első botrány: rengeteg olyan vállalkozáshoz eljutott a PPP-hitel, amely vagy nem minősült kkv-nak vagy nem volt érdemben szüksége az állami mentőcsomagra.

Mintegy 200 darab nagyobb, tőzsdén kereskedett vállalat folyamodott PPP-hitelhez, összesen ezek a cégek mintegy 854,7 millió dollárnyi támogatást igényeltek. Még olyan cég is akadt, amely 117 darab hitelt igényelt.

Az ilyen cégek már csak azért kivágták sokaknál a biztosítékot, mert olyan kkv-któl vették el a forrásokat, melyeknek tényleg szüksége lett volna rá.

Több kisvállalatoknak szánt hiteleket felvevő nagyvállalat, mint a Shake Shack vagy a Potbelly végül a botrány hatására visszautalta a PPP keretein belül igényelt hiteleket, viszont néhány cég a mai napig nem hajlandó visszautalni a felvett kölcsönt mondván, hogy nekik is ugyanúgy szükségük van most a pénzre, hogy alkalmazottaikat meg tudják tartani. Látható, hogy többnyire egyébként valószínűleg tényleg nem rossz szándékkal vették fel ezek a cégek a hiteleket, hiszen elsősorban éttermi- és szállodaláncokról van szó, melyeket a Covid-válság kifejezetten megviselt.

Ezen kívül a bankokat is megvádolták azzal, hogy

  • elfogultan azokat az ügyfeleket priorizálták, akik nagyobb összegű kölcsönöket vettek fel,
  • hogy több milliárd dollárnyi díjat bezsebeltek a kölcsönök kiosztásán (ami igaznak bizonyult, de a legtöbb bank eladományozta ezt az összeget),
  • sőt, több mint 1000 esetben kétszer vagy többször utaltak az igénylést benyújtó cégeknek, úgy, hogy csak egy kölcsönt igényeltek (utólag kiderült, hogy ezért többnyire inkább a szintén túlterhelt SBA volt a hibás).

Lamborghini, kaszinózás, ékszerek és hotelek

A bénázás, vélt vagy valós elfogultság és logisztikai nehézségek mellett akadtak olyan esetek is, hogy bizonyos szereplők kifejezetten rossz szándékkal jártak el a PPP-hitelekhez kapcsolódóan.

Sajnos számos hitelt igénylő vállalkozó döntött úgy, hogy egyszerűen elcsalják a felvett összeget és bérkifizetések helyett inkább magáncélra használják a milliókat érő állami segélyeket.

Egy floridai vállalkozó, David Hines például 4 millió dollár hitelhez jutott a PPP keretein belül, a pénzből viszont egy petákot nem fizetett ki alkalmazottainak, hanem vett egy 318 ezer dolláros Lamborghini Huracánt, aztán több ezer dollárt költött márkás ruhákra, hotelekre, luxuscikkekre.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 07. 28.

Méregdrága Lamborghinit vett az állami koronavírus-segélyből az élelmes vállalkozó

Egy Los Angeles-i vállalkozó 9 millió dollárnyi hitelhez jutott, de a pénz számottevő részét eljátszotta Las Vegasban.

Egy texasi üzletember 1,5 millió dolláros PPP-hiteléből lakáshitelét törlesztette be, míg egy georgiai férfi Hineshez hasonlóan autót, ruhákat és luxuscikkeket vett a pénzből.

Egy washingtoni férfi még náluk is messzebb ment: még társadalombiztosítási számokat is hamisított, mellyel nem létező emberek foglalkoztatását próbálta igazolni.

A hitelekért felelős kisvállalati hivatal (SBA) már több mint 1000 feljelentést kapott a PPP-hitelek illetéktelen felhasználása miatt, több tucat büntetőeljárás indult már mintegy 11 államban.

A hivatal előzetes számításai szerint mintegy 250 millió dollárnyi PPP-hitel vándorolhatott illetéktelen kezekbe, a pénz egy részének, mintegy 1,9 millió dollárnak ráadásul nyoma veszett külföldön.

Mi ment ennyire félre?

Félő, hogy mindez még csak a jéghegy csúcsa; a program második köre augusztus 8-án cseng majd csak le, így még hosszú hónapok, ha nem évek kérdése lesz, mire a hatékonyságát illetően érdemi összegzés készül.

Addig is, teljesen világos, hogy a sebtében összerakott program egy átlagos állami mentőcsomagnál sajnos sokkal több hibát, visszaélést rejt magában. Elsősorban ez azzal indokolható, hogy

  • a kormány olyannyira sürgette a PPP-hitelek folyósítását a bankrendszeren keresztül, hogy a pénzintézeteknek alig pár napja maradt felkészülni a hitelezésre, a részletszabályok átolvasására és értelmezésére pedig mindössze pár órájuk volt a program élesedése előtt,
  • a hitelek folyósítását igényléstől számítva 48 órán belül meg kellett tennie a bankoknak, ennyi idő alatt nehéz egy komplett céget érdemben átvilágítani,
  • olyan sok kérelem érkezett be a bankokhoz, hogy gyorsan túlterheltté váltak, egy-egy ügylet elbírálására kevesebb kapacitás jutott mind eszközök, mind személyi állomány tekintetében.

A nehézségekre egyébként a bankok előre figyelmeztették az amerikai kormányt; a pénzintézetek külön kifejezték aggályukat azzal kapcsolatban is, hogy őket vonják majd felelősségre azért, mert az extrém rövid határidők mellett nem tudták megfelelően ellenőrizni, átvilágítani ügyfeleiket.

Mindezzel a rosszindulatú szereplők is tisztában vannak: valószínűleg a nyakon csípett néhány vállalkozón kívül még rengetegen lehetnek, akik felvették a PPP-kölcsönt, elköltötték a pénzt hülyeségekre, most pedig remélik, hogy az állam visszafizeti a hiteleiket helyettük.

Végül persze szükséges hangsúlyoznunk, hogy a rengeteg baki, csalás és botrány ellenére szinte biztos, hogy számos vállalkozásnak és családnak jelentett felbecsülhetetlen fontosságú segítséget a PPP, de a mentőcsomag hatásainak felmérésére csak a program kifutása után kerül majd sor.

Címlapkép: Trump elnök és kabinetje percekkel azelőtt, hogy aláírja a PPP-törvény kiterjesztését június elején.

fecsego.eu/portfólió

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |