| Mobile | RSS

Hadsereg/Állandóvá teszik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban

Döntés született az amerikai erők eddig rotációs jellegű lengyelországi állomásoztatásának állandóvá tételéről.

Az amerikai 5. hadtest előretolt lengyelországi parancsnokságának létrehozása révén állandóvá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban – közölte kedden Krakkóban Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A miniszter az amerikai szárazföldi erők főparancsnokával, James McConville-lel, valamint a részben Lengyelországba telepítendő amerikai 5. hadtest élére álló John Kolasheskivel együtt szólalt fel a krakkói katonai ünnepségen.

Blaszczak megerősítette Mark Esper amerikai védelmi miniszter múlt heti döntését, amely szerint Lengyelországban az 5. hadtest előretolt parancsnokságát létesítik, és legalább 1000-rel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

A lengyel miniszter felidézte: Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök 2019-ben aláírt két nyilatkozatában “az amerikai hadsereg állandó lengyelországi jelenlétéről döntött”.

A krakkói ünnepség során a lengyel nemzetvédelmi tárca Twitter-honlapján a lengyel és amerikai elnök tavalyi nyilatkozataira hivatkozva arról tájékoztatott: döntés született az amerikai erők eddig rotációs jellegű lengyelországi állomásoztatásának állandóvá tételéről.

Az Egyesült Államok és Lengyelország július 30-án befejezte a tárgyalásokat a megszilárdított védelmi együttműködésről, az erről szóló szerződést (Enhanced Defence Cooperaation Agreement) várhatóan még augusztusban írják alá.

A krakkói ünnepségen James McConville főparancsnok altábornaggyá nevezte ki John Kolasheskit, aki bejelentések szerint az ősszel műveleti képességeit újra elérő 5. hadtest élére fog állni.

A hét éve megszüntetett, korábban mindkét világháború, majd a hidegháború és a koszovói konfliktus során is Európában tevékeny 5. hadtest fő székhelye a Kentucky állambeli Fort Knox – idézte fel krakkói felszólalásában James McConville. Közölte: a hadtest egyik célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában.

Donald Trump júniusi bejelentése szerint Washington csökkenti a német földön állomásozó katonái létszámát, legújabb közlés szerint összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki. Csaknem 5600 katonát NATO-tagországokba telepítenek át, 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |