< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, White House / Blog article: Trump nem tudja, Kamala Harris amerikai-e

| Mobile | RSS

Trump nem tudja, Kamala Harris amerikai-e

168 óra

2020. augusztus 15.

SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: MTI

Donald Trumpnak egy újságíró feltette a kérdést: mit szól ahhoz, hogy John Eastman, a kaliforniai Chapman Egyetem jogászprofesszora a Newsweek internetes oldalán arról írt, Kamala Harris alelnökké választása jogszerűtlen lenne, mert a szenátornő nem amerikai állampolgár, mivel születésekor a szüleinek még nem volt meg az amerikai állampolgárságuk. 

Az elnök azt mondta, hogy “hallott erről”, és szerinte érdemes megnézni, miről van szó, mivel a cikk írója elismert jogász. Trump azt mondta: “fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, de feltételezem, hogy a demokraták ellenőrzik ezt, mielőtt jelölik alelnöknek”.

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

Harris apja Jamaicából érkezett közgazdászhallgató, anyja pedig indiai orvostanhallgató volt az Egyesült Államokban, amikor a lányuk 1964-ben megszületett a kaliforniai Oaklandben. Az amerikai alkotmány 14. kiegészítése szerint mindenki amerikai állampolgár, aki az Egyesült Államok területén születik. Elnöknek csak az választható, aki az USA-ban született. A szülők állampolgárságáról, származásáról sem az alkotmány, sem a kiegészítések nem rendelkeznek.

Trump félreérthető válaszára a Biden-kampány szóvivője reagált. Undorítónak és szánalmasnak nevezte az elnök megjegyzését. Évekkel ezelőtt Trump kenyainak nevezte Barack Obama elnököt, és sokáig nem ismerte el, hogy a hawaii születésű Obama amerikai állampolgár lenne.

Lindsey Graham republikánus szenátor, Trump szoros szövetségese a Twitteren és újságíróknak nyilatkozva is azt mondta, “nem is kérdéses, hogy Kamala Harris amerikai állampolgár”.

“Kamala Harris a szenátus legliberálisabb tagjainak egyike, radikális demokrata párti politikát követ. De fel sem merülhet, hogy amerikai állampolgár-e vagy sem. Az Egyesült Államokban született 1964-ben, olyan szülőktől, akik jogszerűen tartózkodtak az országban” – mondta Graham.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |