| Mobile | RSS

Lukasenko: Nem megyek el, amíg meg nem ölnek

INDEX2020.08.17. 12:23

Fütyülések és pfujolások közepette jelent meg a munkások között Alekszandr Lukasenko a minszki gépgyárban. Az MZKT dolgozói azt kiabálták az elnöknek, tűnjön el. Az országot 26 éve irányító elnök, aki múlt vasárnapi, hivatalosan 80 százalékkal – de minden bizonnyal rendszerszintű csalással – megnyert választási győzelme után folyamatos tüntetésekkel és sztrájkkal néz szembe, a tüntetőkkel közölte:

Alekszandr Lukasenko. 2020 augusztus 17-én a minszki gépgyár dolgozói előtt

Alekszandr Lukasenko. 2020 augusztus 17-én a minszki gépgyár dolgozói előttFotó: Nikolay Petrov / AFP

Maguk azt mondják, csalással ment le a választás, ezért újabbat akarnak? Válaszolok: lement a választás. Amíg maguk nem ölnek meg, új választás nem lesz!

– idézte az elnököt a Newsru.com.

KAPCSOLÓDÓ

Orosz karhatalmi teherautókra hasonlító konvoj halad Belarusz felé

Orosz karhatalmi teherautókra hasonlító konvoj halad Belarusz felé

A határt még nem lépte át a konvoj, amely a tüntetésekkel szemben jelenleg vesztésre álló Alekszandr Lukasenko segítségére siethetnek. A moszkvai beavatkozás korántsem biztos.

A tüntetésekkel és sztrájkkal szemben láthatóan vesztésre álló elnök részben Moszkva támogatásában bízik, ám nem lehet biztos benne, hogy a Kreml teljes mellszélességgel és kézzelfogható erőkkel kiáll mellette, bár van jele annak, hogy Oroszországból Belarusz felé tartanak jelöletlen belügyi erők. Ez a bizonytalanság is jele lehet annak, hogy a munkásokkal közölte: kész alkotmányos keretek között megosztani az elnöki hatalmat, de semmiképp sem „az utca nyomása alatt”.

Lukasenko igyekezett elbagatellizálni a tüntetések jelentőségét: szerinte 150-200 ember demonstrációja egy-egy gyárban nem dönt el semmit, a munka alapvetően tovább folyik. Elmondta, hogy ő, akit most néhányan rossz elnöknek tartanak, megvédte a munkahelyeket, hogy ne kerüljenek tömegek az utcára. „Aki dolgozni akar, dolgozzon. Aki nem, azt mi nem is kényszerítjük” – idézte az elnököt az állami Belta hírügynökség, amely a jelek szerint nem sztrájkol, bár nem is a megszokott üzemmódban működik.

„Ahová maguk igyekeznek, ott bizony mások a törvények. Nehogy aztán valakinek nagyon fájjon” – mondta Lukasenko, utalva arra, hogy a privatizációt eddig nagyrészt elkerülő országban a szociális biztonság helyett a piaci törvények rengeteg munkahelyet szüntethetnek meg. 

Lukasenko helikopterrel érkezett a helyszínre, magával hozta legkisebb fiát, Nyikolajt is, akit már öt-hat éves kora óta politikai utódjaként rendszeresen magával visz.  

Jelöletlen szürke Kamazok kelet felől

Szürke, jelöletlen teherautókból álló konvoj indult meg Oroszországból Belarusz felé –  írta  hétfőn a Telegram üzenetküldő csatornán szemtanúk felvételei alapján a Conflict Intelligence Team.

A szürke Kamazok pontosan úgy néznek ki, mint a belügyi biztonsági erőkkel operáló Roszgvargyija állományában lévő járművek.

A határhoz közeledő gépek megjelenése azt sejteti, hogy Vlagyimir Putyin valóban arra készül, hogy a belarusz elnökkel folytatott megbeszélésnek megfelelően segítséget nyújt Alekszandr Lukasenko hatalmának fenntartásához. (Igaz, egyelőre nincsen szó arról, hogy a határt is átlépték volna az orosz járművek.) Egyelőre nem állítható bizonyossággal, hogy Moszkva elszánta magát Lukasenko fegyveres megsegítésére. Kapcsolata Lukasenkóval Putyinnak nem volt felhőtlen – az anyagi támogatásról Minszk rendszeresen vitázott Moszkvával –, és nem kizárt, hogy a Kreml Lukasenko utódjában is gondolkodik.

Ha mégis átlépnek Belarusz területére az orosz elnök karhatalmistái, az kiszámíthatatlan fordulatot jelenthet a 9,5 milliós országban, ahol az országot 26 éve irányító elnök egyelőre vesztésre áll az egyre erősödő tiltakozásokkal szemben, amelyek azok után indultak meg, hogy augusztus 9-i elnökválasztás után Lukasenkót immár hatodik alkalommal, 80 százalék feletti támogatottsággal hozta ki győztesnek a Központi Választási Bizottság.

Az elnök eleinte a vitatható választási győzelmei után szokásos tiltakozásra számított, ez azonban nem csak az egykori szovjet köztársaság 29 éves önállóságának legkeményebb tüntetéssorozata lett, de minden eddiginél jobban megingatta a sajátos szovjetnosztalgiára építő – a politikai szabadságjogok megnyirbálásáért cserébe sokáig szociális biztonságot ígérő – rezsim vezetőjének székét.

Az eddig két halálos áldozattal járó, országos tüntetéseknek nincsen vezetőjük – miután az ellenzék fő jelöltjét, Szvetlana Tyihanovszkaját a szomszédos Litvániáig szállították a belarusz titkosszolgálat emberei –, a központi helyszínt is mellőzik, így néhány nap után kiderült, hogy a rendőrségnek és speciális egységeiknek nincs elég kapacitásuk arra, hogy a tüntetéseket erővel szétzavarják. Azóta a karhatalom inkább visszavonult, teret engedett a tüntetéseknek – amelyek sokkal nagyobbak, mint amilyet Lukasenko a maga oldalán a hét végén össze tudott hozni.

Az igazi fordulatot az hozta meg, hogy a szűnni nem akaró, a rendőrök kemény fellépése, a csaknem hétezer őrizetbe vett ellenére folytatódó tüntetések mellett sztrájk is kezdődött. A legnagyobb fémipari és gépipari gyárak után hétfőn már az állami tévé is sztrájkba kezdett

Ezután az újságírók az állami televízió épülete előtt kezdtek tüntetésbe, amelyen Szvetlana Tyihanovszkaja képviselője is megjelent.

Összeül az Európai Tanács

A belarusz válság miatt az uniós tagállamok vezetői is rendkívüli tanácskozást tartanak szerda délben, jelentette be az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren.

Michel azt is írta, a belaruszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket, a tüntetők elleni kegyetlenkedések pedig megengedhetetlenek.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |