| Mobile | RSS

Erdogan nem hátrál, gyarmati hatalomnak nevezte Európát

SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: MTI

Európai uniós szolidaritást követelt szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár Görögországgal és Ciprussal a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország által végzett, földgáz-készletek utáni kutatások kapcsán.

Az osztrák néppárti kormányfő egyben az EU világos állásfoglalását szorgalmazta Törökországgal szemben. Európa nem fordíthatja el tekintetét a nemzetközi jog ilyen mértékű  megsértése esetén  – hangsúlyozta közleményében Kurz.

 A kancellár felszólította az Európai Uniót, hogy Törökország tevékenységét a lehető leghatározottabban ítélje el és konkrét intézkedéseket hozzon Ankara ellen. Úgy fogalmazott, hogy nem szabad az üres szóbeli ígéreteknél maradni, mert különben az EU elveszti hitelét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy semmiféle fenyegetés nem tántorítja el országát a természeti erőforrások kiaknázásától a Földközi-tenger keleti medencéjében. Hozzátette, hogy elvárja a térség szereplőitől, hogy lépéseket tesznek a feszültség feloldására.

„Törökország kész a végsőkig elmenni jogai érvényesítésére a Földközi-tenger keleti medencéjében. Egyetlen gyarmati hatalom sem fenyegetheti, vagy tántoríthatja el országunkat a térségben feltételezett olaj és gáz erőforrásoktól” – hangoztatta. Mint mondta, Ankara inkább párbeszéd és diplomácia útján rendezné a helyzetet, mintsem a feszültség fokozásával.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. június 24.

Török zűrök: az IMF helyett Katartól vár csodát a barátai zsebét tömő Erdogan

Ciprus egyébként kedden jelezte, hogy kész szomszédjaival a párbeszédre a tengeri határok meghatározásáról.

Erdogan pénteken jelentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni török kutatásokat a Földközi-tenger keleti övezetében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá. Az Oruc Reis nevű kutatóhajó már tizedik napja végez energetikai feltárást a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő görög szigetek partjai előtt, míg a Yavuz nevű fúróhajó szeptember 15-ig lesz bevetésen Ciprustól délnyugatra.

Nicosia és Athén szuverenitásuk megsértését látja ezekben a tevékenységekben. Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője földgáz utáni kutatások azonnali leállítására, valamint a párbeszéd folytatására szólította fel Törökországot vasárnap.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot. 

fecsego.eu/forrás:168 óra

Leave a Reply 158 megnézve, 1 alkalommal mai nap |