< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Sport / Blog article: Az El-specialista Sevilla megint megcsinálta, hatodszor övék a trófea

| Mobile | RSS

Az El-specialista Sevilla megint megcsinálta, hatodszor övék a trófea

2020-08-21T205647Z 478423413 RC2KII9AIM4Q RTRMADP 3 SOCCER-EUROP

INDEX2020.08.21. 20:53A Sevilla 3-2-re nyert az Inter ellen az Európa-liga döntőjében, így hatodszor is megnyerték a kedvenc kupasorozatukat. Az Inter már az ötödik percben vezetett, de a Sevilla szabadrúgásai és Luuk de Jong zseniális fejesei ellen tehetetlenek voltak. A meccs végén az Inter csatára, Romelu Lukaku lett a tragikus hős.

powered by Rubicon Project

A Sevilla hatodszor, vagy az Inter negyedszer lesz bajnok a második számú európai kupasorozatban? Ez volt a kérdés az Európa-liga péntek esti fináléja előtt, amelyet most először zárt kapuk mögött játszottak le. A koronavírus-járvány miatt a döntőt nem az eredetileg kijelölt Gdanskban, hanem Kölnben rendezték meg. A két klub korábban még soha nem játszott egymás ellen tétmeccset.

Az Európa-liga (korábbi nevén UEFA-kupa) rekordbajnoka a Sevilla, amely mind az öt eddigi döntőjét megnyerte, 2006 után 2007-ben megvédték a címüket, 2014 és 2016 között pedig háromszor nyerték meg a sorozatot. Ugyanakkor a fogadóirodák szerint az Inter a mostani mérkőzés esélyese, amely 1991-ben, 1994-ben és 1998-ban is megnyerte a kupát, az 1997-es döntőt viszont elvesztette. Olasz csapat legutóbb tíz évvel ezelőtt nyert nemzetközi kupát, akkor az Inter a Bajnonk Ligája döntőjében győzte le a Bayern Münchent.

Első félidő

Az elődöntőhöz képest a Sevilla edzője, Julen Lopetegui egy helyen változtatott a kezdőcsapatán, a Manchester United elleni győztes gólt szerző holland csatár, Luuk de Jong került be a marokkói Jusszef en-Nesziri helyett. Az Inter vezetőedzője, Antonio Conte nem változtatott, ugyanazt a kezdőcsapatot küldi a pályára, mint a Sahtar Doneck elleni elődöntőben.

A 3. percben az Inter belga csatára, Romelu Lukaku máris kiharcolt, majd értékesített egy büntetőt. A tizenhatoson belül a Sevilla brazil védője, Diego Carlos buktatta, amiért Danny Makkelie játékvezető tizenegyest adott. A büntetőt maga Lukaku végezte el, és magabiztosan kilőtte a bal alsó sarkot, Bono kapus hiába érezte az irányt, nem tudott védeni, 0-1.

Az Inter előnye tíz percig sem tartott, a 12. percben Sevilla a jobb szélen vezetett egy remek támadást, Jesús Navas éles beadását pedig Luuk de Jong fejelte közelről a kapuba. A holland csatár szépen előzte meg Diego Godint, és az erős csukafejesbe Samir Handanovic csak belekapni tudott, 1-1.

A gyors gólváltás utáni percekben forrnak az indulatok a pályán, a holland bíró döntéseit egyik oldalon sem hagyják szó nélkül. Az Inter első sárga lapját a mindig ezer fokon égő Antonio Conte reklamálta ki magának. Az első félidő második felében az Inter egy kicsit intenzívebben helyezte nyomás alá a Sevilla játékosait, olykor már a spanyolok térfelén elkezdték a letámadást. Eközben a Sevilla leginkább szabadrúgásokból jelentett veszélyt az olasz kapura. A 33. percben Éver Banega szabadrúgását a védőjétől elszakadó De Jong szinte az ötös sarkáról, ragyogó ívben fejelte az Inter kapujába, 1-2.

De ahogy az Inter, úgy a Sevilla előnye is csak pillanatokig élt, ugyanis a 36. percben Marcelo Brozovic szabadrágását Diego Godin a kapuba fejelte a másik oldalon, 2-2.

Az első félidő egy veszélyes szabadrúgással ért véget, a 46. percben ismét Banega ívelt az Inter kapuja elé, ahol Lucas Ocampos csúsztatta meg fejjel a labdát, de Handanovic a kapu fölé tudta azt ütni. A szögletre már nem maradt idő, így a fejesgólok döntője egy félidő után 2-2-re állt.

Második félidő

A szünetben egyik edző sem cserélt. A második félidő első nagy helyzetét az Inter dolgozta ki, az 51. percben D’Ambrosio húzott el a jobb szélen, a beadása a második hullámban érkező Gagliardini elé csorgott, de az olasz középpályás erős lövését Diego Carlos blokkolni tudta. Az 57. percben a Sevilla is balhétvédje, Reguilón bombázott az oldalhálóba Banega zseniális labdatartása és indítása után.

A 65. percben Lukaku óriási ziccert rontott el, a saját térfeléről indulva, egyedül vezethette a Sevilla kapujára a labdát Brozovic indítása után, de a lövése Bono kapusban elakadt. Először a Sevilla cserélt, az argentin Ocampos csak 68 percet bírt játszani, a helyére Munir állt be. A 72. percben az Inter jó helyről végezhetett el szabardúgást, Ashley Young veszélyesen tekert a kapu elé, azonban Bono ki tudta bokszolni a labdát.

A 73. percben a Sevilla a szerencsének is köszönhetően, egy újabb szabadrúgás után megint betalált. Banega beívelését az Inter védője a magasba fejelte, a lehulló labdát Diego Carlos ollózta a kapu irányába. A labdába Lukaku ért bele balszerencséjére, mert a labda a saját kapujába vágódott, így Lukaku öngóljával ismét a Sevilla került előnybe, 3-2.

Az egy szezont az Interben is töltő Éver Banega minden szabadrúgása kész életveszély volt, a 80. percben Koundé fejelt a léc fölé a beadásából. Két perccel később Koundé már a saját kapuja előtt mentett óriásit. Bastoni beadását Lukaku még valahogy kapu felé gyötörte, de a gólvonal felé csorgó labdát a francia védő ki tudta rúgni. A 86. percben Lopetegui lehozta a két gólt szerző De Jongot és a harmadik sevillai gól előtt ollózó Diego Carlost, a helyükre en-Nesziri és Gudelj álltak be.

Danny Makkelie hat percet hosszabbított, a ráadás első percében Bono védte ki a csereként beállt Antonio Candreva perdítését. A hosszabbításban a Sevilla remekül ölte az időt, az Inter játékosai pedig már annyira elfáradtak, hogy nem tudtak veszélyes támadást vezetni.

A SEVILLA ÍGY 3-2-RE NYERT, HATODSZOR IS ŐK A SOROZAT BAJNOKAI.

Szeptember 24-én így ők lesznek az egyik résztvevői a budapesti európai Szuperkupa-döntőnek az új Puskás Arénában.

Út a döntőig

A Sevilla az idei Európa-liga sorozatot a csoportkörben kezdte, ahol a ciprusi APOEL-t, az azeri Qarabagot és a luxemburgi Dudelange-t könnyedén előzték meg. A kolozsvári CFR Cluj ellen viszont már csak idegenben szerzett góllal (1-1, 0-0) sikerült továbbjutniuk. Az AS Roma elleni nyolcaddöntőjük a járvány miatt egészen augusztus 6-ig húzódott el, a spanyol bajnokságot a negyedik helyen záró Sevilla 2-0-ra győzte le az olaszokat a már Németországba áthelyezett meccsen. A negyeddöntőben és az elődöntőben is angol csapat várt rájuk, előbb a Wolverhamptont 1-0-ra, majd a Manchester Unitedet 2-1-re győzték le, és ha nem is mindig látványos játékkal, de ismét eljutottak a döntőig.

Az Inter a Bajnokok Ligája csoportköréből esett át az Európa Ligába, miután harmadik lett a Barcelona és a Borussia Dortmund mögött. Az EL-ben a bolgár Ludogorecet összesítésben 4-1-gyel ejtették ki az első kieséses körben, a folytatásra azonban több hónapot kellett várni. Augusztus 5-én a Getafe ellen 2-0-ra nyertek, majd a negyeddöntőben a Bayer Leverkusent győzték le 2-1-re. Az elődöntőből igazi gálamérkőzést rendeztek, a Sahtar Donecket 5-0-ra ütötték ki. Az EL-menetelésükből a belga csatáruk, Romelu Lukaku hat góllal vette ki a részét.

A Sevillát irányító Julen Lopetegui, és az Inter edzője, Antonio Conte is az első nemzetközi kupagyőzelmére készül edzőként. A két edzőben az is közös, hogy mindketten egy éve ülnek a csapatuk kispadján, és mind a Sevilla, mind az Inter BL-indulást érő helyen fejezte be az idei szezont. Az EL-döntő tétje lesz az is, hogy melyik csapat kerülhet majd az első kalapba a BL-csoportkör sorsolásánál.

„Annak ellenére sikerült bejutnunk az Európa-liga döntőjébe, hogy egy kicsit csalódottak voltunk a Bajnokok Ligája-kiesés miatt. Ugyanakkor ez lehetővé tette számunkra, hogy az EL-ben sokkal sikeresebbek legyünk, mint amire a BL-ben képesek lehettünk volna. Úgy gondolom, hogy ennek a fiatal és tapasztalatlan csapatnak szüksége volt erre” – mondta Conte, aki a Juventus játékosaként 1993-ban már egyszer megnyerte az UEFA-kupát.

„Ez egy teljesen új csapat, más játékosokkal és más edzővel” – mondta Lopetegui, aki szerint a Sevillának nem jelent előnyt, hogy korábban már annyiszor megnyerték a sorozatot.

Borítókép: A 2020-as Európa-liga-döntőben szerzett győzelmet ünneplő Sevilla-játékosok 2020. augusztus 21-én. A spanyol Sevilla 3-2-re győzte le az olasz Internazionale csapatát.

Fotó: Martin Meissner / Reuters

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 493 megnézve, 1 alkalommal mai nap |