| Mobile | RSS

Mégis szállíthatják Navalnijt Berlinbe

168 óra

2020. augusztus 22.

SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI

A valószínűleg megmérgezett orosz ellenzéki politikus felesége Puytintól követelte, hogy engedélyezze az elszállítást.

Engedélyezték Alekszej Navalnij kómába esett ellenzéki orosz politikus Németországba szállítását az omszki első mentőkórház orvosai.

Anatolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa közölte, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orosz orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására azzal a feltétellel, ha a német orvosok vállalják a páciensért a felelősséget. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét.

A helyi egészségügyi hatóság szerint a páciens elszállításáról döntő konzíliumon jelen volt a politikus felesége, Julija Navalnaja is, aki egyébként a nap folyamán Vlagyimir Putyin elnökhöz fordult levélben azzal a “hivatalos követeléssel”, hogy engedélyezze férje átszállítását egy berlini kórházba. Ehhez a német Cinema for Peace Foundation magánalapítvány Nürnbergből egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgépet küldött Omszkba.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására. Pedig még este is úgy tűnt, hogy Navalnij Omszkban marad, mert Alekszandr Murahovszkij, a szibériai város első mentőkórházának főorvosa azt mondta, hogy a kómába esett Navalnij szállítása kockázatos lenne. Azt mondta, hogy erről a Németországból érkezett orvosok részvételével megtartott konzílium döntött. Jarmis hazugságnak nevezte, hogy Navalnij feleségét is beengedték a konzíliumra.

Murahovszkij egyebek között arra hivatkozott, hogy a politikus azután lett rosszul, hogy az őt szállító repülőgép felszállt a tomszki repülőtérről. Mint mondta, ennek alapján feltételezhető, hogy állapota ismét súlyosbodhat nyomásváltozás esetén.

Kalinyicsenko erről később azt mondta, hogy a német orvosok Navalnij szállíthatósága, az oroszok pedig az állapota stabilizálásig való omszki ápolása mellett érveltek.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint az ellenzéki politikust megmérgezték és az orvosok csak azért tartják a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Az omszki orvosok ezzel szemben bejelentették, hogy nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot a politikus szervezetében. Az átaluk legvalószínűbbnek tartott diagnózis szerint megbomlott a szénhidrát-egyensúly, anyagcserezavar lépett fel, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. “A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok” – hangoztatta a szóvivő még Navalnaja levelének közzététele előtt.

Oroszország néhány városában Navalnijt támogató megmozdulások voltak csütörtökön és pénteken, ezeknek több részvevőjét előállították a rendőrök.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |