< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Az első találat után még életben voltak az utasok a januárban lelőtt ukrán utasszállítón

| Mobile | RSS

Az első találat után még életben voltak az utasok a januárban lelőtt ukrán utasszállítón

szerző:MTI198

Mostanra végeztek a feketedobozok adatainak elemzésével, így jutottak a pilótafülkében elhangzott beszélgetésekhez.

Irán ki tudott nyerni adatokat a hadserege által január elején tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozaiból, például a pilótafülkében elhangzott beszélgetések egy részletét – jelentette be az iráni polgári légiforgalmi hivatal.

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet nem sokkal a felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Irán a kezdeti tagadás után nyugati országok bizonyítékainak hatására beismerte, hogy a repülőt hadserege lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.

Az iráni hivatal szerint a honlapján megjelent hivatalos közlés csak része egy később kiadandó jelentésnek. Most nyilvánosságra hozták például, hogy a két rakétatalálat között 25 másodperc telt el, és hogy az első rakétatalálat után 19 másodperccel az utasok és a személyzet még életben volt a gépen, ami a beszélgetéseket rögzítő doboz elemzéséből derült ki. A feketedobozok adatainak elemzésében részt vett Ukrajna és Franciaország is.

Az iráni polgári légiforgalmi hivatal vezetője a közleményben arra kérte a külföldi országokat, hogy ne csináljanak politikai ügyet az ukrán gép lelövéséből.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |