| Mobile | RSS

MSZP: Az NVI új elnöke ne legyen egypárti kinevezett

nepszava.hu


Fotó: Erdős László / MSZP

A szabadstrandok ügyében a Kúriához fordulnak a szocialisták, a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjéről pedig többpárti egyeztetést kezdeményeznek.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem más, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) választási bizottsága – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt. Az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselő azzal kapcsolatban, hogy az NVB hétfőn elutasította népszavazási kezdeményezésüket a szabadstrandok ügyében, leszögezte: a testület hat tagja szembe fordult a joggal és a népakarattal. – Egy politikai színjáték végén az NVB hat tagja hétfőn úgy tagadta meg a több mint százezer magyar választópolgár által támogatott kérdések hitelesítését, hogy még a hozzászólás lehetőségét is megtagadták a kezdeményezőktől. Folytatjuk a küzdelmet és az ügyben a Kúriához fordulunk jogorvoslatért – közölte Molnár Zsolt. Az MSZP július végén három kérdésben kezdeményezett népszavazást: 

  • a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről,
  • az ilyen strandok területén történő építési és változtatási,
  • valamint elidegenítési tilalomról.

Az ellenzéki politikus szerint a hétfőn történtek „új értelmet nyertek” azzal, hogy kedden lemondott Pálffy Ilona, az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Megjegyezte:
„az a hét év, ami alatt ő vezette az irodát, és ezzel befolyásolta az NVB, sőt az egész magyar választási rendszer működését is, nehézségekkel és botrányokkal volt teli.”

  – A leghatározottabban kértem Magyarország miniszterelnökét, hogy folytasson a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokkal, akár a pártelnökökkel egyeztetést arról, hogy ki vezesse a jövőben az NVI-t – fordult Orbán Viktorhoz az MSZP-s pártigazgató. Mint kifejtette, az egész magyar választási rendszerrel, a választójogi-, illetve a választási eljárásról szóló törvénnyel, sőt, az egész kárpát-medencei magyarság választójogával kapcsolatosan rengeteg legitimációs kérdés függ attól, ki vezeti ezt az irodát. Hozzátette:„nem lehet egypárti, Fidesz általi kinevetettje az NVI-nek”.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |