< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Építési tilalmat rendelhet el a főváros a Hajógyári-szigeten

| Mobile | RSS

Építési tilalmat rendelhet el a főváros a Hajógyári-szigeten

HUS 1824

INDEX2020.08.27. 10:26

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökre. Az ülést a meghívó szerint a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszak, a veszélyhelyzet alatt elhalasztott előterjesztések fontossága, valamint a szeptemberi közgyűlés tehermentesítése indokolta.

Az utolsó pillanatban levették a napirendről a temetkezési díjak emelését

Rendkívüli ide vagy oda, eredetileg 46 napirendi pont szerepelt a meghívóban, ám a DK frakciója szerda délután közleményben jelezte, hogy a temetkezési díjak emeléséről szóló napirendi pontot szeretnék levenni, és ez csütörtökre meg is történt. 

A PÁRT NEM TARTJA IDŐSZERŰNEK ÉS TÁRSADALMILAG ELŐKÉSZÍTETTNEK A DÖNTÉST.

Szerintük inkább a temetkezési költségek csökkentésére lenne szükség, ehhez azonban az kell, folytatják, hogy a kormány eltörölje a temetkezés 27 százalékos áfakulcsát. „Felháborítónak tartjuk, hogy miután a magyarok életükben is a világ legmagasabb áfáját fizetik, a kormány még a haláluk után is ezzel sújtja őket és gyászoló családjaikat” – írták a közleményükben.

Az előterjesztés szerint a hatósági díjak a sírhely megváltás és újraváltás esetén 20 százalékkal, a hamvasztásos temetéshez kapcsolódó szolgáltatások és urnafülke díjak esetén 15 százalékkal, míg halotthűtés vonatkozásában 10 százalékkal nőttek volna. A döntést Karácsony elmondása szerint ősszel ismét előveszik. 

A napirendi pontok tárgyalása előtt egy országos politikai kérdésről lett szóváltás. Láng Zsolt fideszes képviselő arról kérdezte Karácsonyt, hogy a főpolgármester szerint rendben van-e, hogy az ellenzéki pártok a korábban judapestező, antiszemita megnyilvánulásokat tett Bíró Lászlót indítják a szerencsi időközi országgyűlési választásokon

Karácsony elismerte, hogy Bíró nyilatkozatai vállalhatatlanok, de azt értékelte, hogy nemrég elnézést kért a Jobbik politikusa. Soproni Tamás momentumos képviselő is védelmébe vette Karácsonyt. Láng Zsoltot a miniszterelnök romákat támadó nyilatkozatairól kérdezte.

Idősügyi Tanács alakul

Elsőként egy új, döntés-előkészítő szervezet felállításáról döntött a közgyűlés. Megalakul a Fővárosi Idősügyi Tanács, amiben az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek, a városvezetés és idősügyi szakértők lesznek benne. Az előterjesztés szerint a bizottság véleményezi a munka világának időseket érintő szegmenseit, a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét.

Ezenfelül nyomon követi és elemzi Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait, valamint megvitatja a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.

Egy lakó a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában a terézvárosi Rózsa utcában 2020. április 10-én.

Egy lakó a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában a terézvárosi Rózsa utcában 2020. április 10-én.Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Közalkalmazottak maradnak a fővárosi kulturális dolgozók

Nagy felháborodást keltett tavasszal a kulturális szférában, hogy a kormány áprilisban, a járvány kellős közepén úgy döntött,KAPCSOLÓDÓ

Könnyebb lesz kirúgni húszezer embert, de állítólag nem ez a cél

Könnyebb lesz kirúgni húszezer embert, de állítólag nem ez a cél

Semjén Zsolt törvényjavaslata alapján húszezer ember megélhetése kerülhet veszélybe a kulturális szférában – vélik az érdekképviseletek. A kormány szerint aki jól dolgozik, annak nincs félnivalója. Mi történik, ha a kulturális szférában nem lesznek közalkalmazottak?

A KULTURÁLIS SZFÉRÁBAN DOLGOZÓK EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA ELVESZÍTIK KÖZALKALMAZOTTI STÁTUSZUKAT. 

Az elfogadott törvényjavaslat szerint a kulturális intézmények mintegy 20 ezer munkavállalójára (a levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, dolgozóira, egyes színházak, zenekarok tagjaira) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény vonatkozik, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve. 

„Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok” – tett ígéretet még májusban Karácsony.

A képviselő-testület megszavazta, hogy a fővárosi önkormányzat megállapodást köt a fővárosi kulturális intézmények dolgozóival és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. A háromoldalú megállapodás tíz évre szól, a legfontosabb pontja, hogy

A FŐVÁROSI KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK DOLGOZÓINAK KERETSZERZŐDÉSBEN BIZTOSÍTJÁK A KÖZALKALMAZOTTI STÁTUSZT. 

Ez a Bartók Béla Emlékházat, a Budapest Főváros Levéltárat, a Budapesti Művelődési Központot, a Budapesti Történeti Múzeumot, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat érinti.  

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóterme

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermeFotó: Kovács Attila / MTI

A főváros csökkentené a szolidaritási hozzájárulást

Miután nyár elején módosította az Országgyűlés az ide költségvetést, 10 milliárd forintról 21,77 milliárdra emelték a főváros éves szolidaritási hozzájárulását. Több mint 11 milliárd forinttal kell így többet befizetnie a fővárosnak az államkasszába, mint az a korábban elfogadott költségvetésben szerepelt. 

A közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy az értékpapírokból fedezik a megemelkedett adót, és azt is megszavazták, hogy Karácsony a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán kezdeményezze, hogy

A KORMÁNY CSÖKKENTSE A A FŐVÁROS SZOLIDARITÁSI HOZZÁJÁRULÁSÁT. 

Októbertől csökkennek a CT- és MR-vizsgálatok várólistái

Október elsejétől hét napon belül időpontot kell kapniuk a CT-, illetve MR-vizsgálatra azoknak a budapestieknek, akiknél a daganatos betegség gyanúja áll fenn. További három napon belül pedig magát a leletet is el kell juttatni hozzájuk, így tíz nap alatt meglesz a diagnózis.

TÖBBEK KÖZT EZ IS BENNE VAN ABBAN AZ ELŐTERJESZTÉSBEN, AMIT A KÖZGYŰLÉS HOSSZAS VITA UTÁN EGYHANGÚLAG MEGSZAVAZOTT. 

Pokorni kiválónak nevezte az előterjesztést, a fideszes képviselők többsége viszont azt kifogásolta, hogy Havasi Gábor momentumos képviselő úgy írta alá a beterjesztést, hogy rosszul szerepel az aláírásnál a neve, lemaradt a vezetékneve végéről az i betű. 

A Fővárosi Önkormányzat kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz az Emmivel és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap közös megállapodása alapján. 

Ezek a vizsgálatok jelentősen csökkentik a várólistát, segítik a korai diagnózist

– fogalmazott Karácsony Gergely a szerda délutáni sajtótájékoztatón.

CT vizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2018. február 2-án.

CT vizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2018. február 2-án.Fotó: Mohai Balázs / MTI

Építési tilalmat rendelhetnek el a Hajógyári-szigeten

Mint arról korábban már részletesen is írtunk, a kormány nemrég úgy döntött, hogy kiépíti az óbudai Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszerét, amire 628 millió forintot biztosított egy kormányhatározattal.KAPCSOLÓDÓ

Fakivágással civilizálnák a Hajógyári-szigetet

Fakivágással civilizálnák a Hajógyári-szigetet

Feltárhatnák Hadrianus betemetett palotáját, és kajak-kenu központot építenének a III. kerületi szigetre, igen ám, de ezek árvízi megvédéséhez ki kellene vágni úgy ezer fát. Rendben van ez?

A Pest Megyei Kormányhivatal klímaelemzése ugyanakkor azzal számol, hogy a tervezett beavatkozás miatt körülbelül 42 tonnával csökkenne a szén-dioxid-megkötés, ami abból adódik, hogy a legrosszabb esetet feltételezve 

AZ ÁRVÍZVÉDELMI TERV KIVITELEZÉSHEZ 950-1000 DARAB IDŐS FÁT IS KI KELLENE VÁGNI.

Ez azt jelenti, hogy a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. A beruházást széles körű társadalmi ellenállás övezi. 

JÚLIUS 8-ÁN ÉLŐLÁNCCAL ÉS KUTYÁKKAL TILTAKOZTAK A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN. 

Gulyás Gergely ugyan a július 30-i közgyűlésen azt mondta, hogy a kormány nem támogatja a beruházást, máig nem vonták vissza az engedélyezési eljárást, az eljáráskor kötelező közmeghallgatás pedig szerdán gond nélkül megtartották.

Kutyasétáltató a Hajógyári-szigeten 2020. augusztusában.

Kutyasétáltató a Hajógyári-szigeten 2020. augusztusában.Fotó: Index

Hivatalosan így még nincs vége a történetnek, továbbra is tart a környezetvédelmi engedélyezés. Ezért a közgyűlés arról szavazott csütörtökön, hogy a főváros kezdeményezze a kormánynál, hogy

ÁLLÍTSÁK LE A BERUHÁZÁST, ÉS HELYEZZÉK HATÁLYON KÍVÜL A TÁMOGATÁSRÓL SZÓLÓ KORMÁNYHATÁROZATOT.

Azt is megszavazták, hogy ha a kormány nem tesz eleget ennek szeptember végéig, akkor

AZ OKTÓBERI KÖZGYŰLÉSEN ÉPÍTÉSI TILALMAT RENDELHETNEK EL A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN. 

Bekamerázzák a Duna-parti cipőket

Arról is döntött a közgyűlés, hogy

  • bekamerázzák a Cipők a Duna-parton című emlékművet, és a Roma Holokauszt Emlékművet a Nehru-parton.
  • Mintegy 500 millió forint többletforrást biztosítanak a fővárosi fenntartású idősotthonoknak és hajléktalanellátó intézményeknek a koronavírus-járvány miatt keletkezett plusz kiadások fedezésére.
  • Emléktáblát helyeznek ki Óbudán San Marco hercegné tiszteletére,
  • Wesselényi Miklós pedig az Akadémia utcában kap emléktáblát.
  • A család kérésére egyelőre nem neveznek el sétányt a Margitszigeten Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, aki júniusban hunyt el

(Borítókép: A fővárosi közgyűlés egy korábbi ülése 2020. június 24-én. Fotó: Huszti István / Index)

fecsego.eu/index

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |