< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék / Blog article: Egy nap alatt 1000 hektár erdő égett le Spanyolországban

| Mobile | RSS

Egy nap alatt 1000 hektár erdő égett le Spanyolországban

Egy nap alatt 1000 hektár erdő égett le Spanyolországban

szerző:MTI

Az erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Spanyolországban az andalúziai Huelva környékén található falvakból.ZhvgA világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Nem csak Brazíliában és Kaliforniában küzdenek erdőtüzekkel: a lángok mindössze egy napja csaptak fel a fenyő- és eukaliptuszerdőkkel borított spanyol vidéken. A becslések szerint már több mint 1000 hektárnyi területet pusztítottak el a lángok, amelyek az Almonaster la Real faluban a mezőgazdasági épületeket is elértek.

Az oltási munkálatokban mintegy kétszázan vesznek részt, földről és levegőből is igyekeznek megfékezni a lángokat, amelyek oka egyelőre ismeretlen.

A tűzoltást nehezíti a magas, 38 fok feletti hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a dús növényzet is.

A közelben raktározzák azokat a robbanóanyagokat, amelyeket Aguas Tenidas bányáiban használnak. Bella Verano andalúziai kormánymegbízott ezzel kapcsolatban elmondta: az erdőtűz nem veszélyezteti a készleteket, a kamrákat elővigyázatosságból óránként hűtik.

Spanyolországban az erdőtüzek szempontjából a szokottnál kedvezőbb volt 2020, mert ugyan augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amelyek összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, ez több mint 30 százalékkal kevesebbet, mint az évtized átlaga.

A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó információs központ adatai szerint ezzel tíz év viszonylatában a hetedik helyre rangsorolható az idei esztendő.

2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |