| Mobile | RSS

Eljárás indul Szijjártó Péter ellen – Orbán lassan már nem tudja tartani a minisztert

2020. 08. 27.

Hungary’s Minister of External Economy and Foreign Affairs Peter Szijjarto informs speaks during a press conference about the illegal migration situation into Hungary in Budapest on June 24, 2015. Hungary said Tuesday it has indefinitely suspended the application of a key EU asylum rule in order “protect Hungarian interests”, prompting Brussels to seek immediate clarification., Image: 250814010, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Megosztom másokkal is:

A Jobbik a mentelmi bizottsághoz fordult Szijjártó ügyében.

A mai nap folyamán levélben fordultam Dr. Hargitai Jánoshoz, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnökéhez, amelyben arra kérem, hogy a bizottság Szijjártó Péterrel szemben folytasson le vagyonnyilatkozat-tételi eljárást. – közli Strummer János a Jobbik képviselője.

A politikus szerint a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botrányának főszereplőjét még augusztus közepén fotózták le Szíjj László, a közbeszerzéseket sorra elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján.

Nyilvános adatbázisok alapján a hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen a miniszter és családja nyaralt, napi tízmillió forint körül van.

Szijjártó Péter azonban valószínűleg nem fizetett érte: a luxusjacht kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják, s ha fizetnie is kellett volna, bevallott jövedelméből egyébként sem tudta volna kigazdálkodni egy ilyen luxusnyaralás árát.

Ezek mellett a körülmények mellett az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény azonban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt.

A miniszter a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arról, hogy miből fizette az utazást, amelyet a fent részletezett okok miatt nem tudott volna magának megengedni, illetve, hogy fogadott-e el ajándékot ezzel kapcsolatban.

Dr. Hargitai János nyilván tisztában van azzal, hogy egy ilyen esetben az általa elnökölt bizottságnak ez joga és kötelessége is egyben lefolytatni az ilyenkor szükséges vizsgálatot.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 121 megnézve, 2 alkalommal mai nap |