| Mobile | RSS

Európai Parlament Szaharov díj

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti az ujgurok elismert emberi jogi védelmezője, gazdasági professzor és a kínai ujgur kisebbség jogainak szószólója. Több mint két évtizede fáradhatatlanul dolgozik az ujgurok és a han kínai párbeszéd és megértés elősegítése érdekében. 2014 szeptemberében Tohti életfogytiglani börtönre ítélték egy kétnapos kiállítási tárgyalást követő aktivizmusa miatt. A mértékletesség és a megbékélés hangja marad, annak ellenére, hogy szenvedett.

Tohti az ujgur-han kapcsolatokról folytatott kutatásairól ismert, és a regionális autonómiatörvények Kínában történő végrehajtásának hangos szószólója. Ő volt az Ujgur Online, az ujgur kérdéseket tárgyaló webhely házigazdája is. Ezen a platformon keresztül Ilham Tohti rendszeresen bírálta a kínai ujgur lakosság kizárását a kínai fejlõdésbõl, és ösztönözte az ujgur közösség helyzetének és kezelésének fokozottabb tudatosítását a kínai társadalomban. Ezen cselekedetek miatt a kínai állam „szeparatistának” nyilvánította őt, és végül börtönre ítélték.

Tohti a nehézségekkel szemben végzett munkájáért elnyerte a 2014-es PEN / Barbara Goldsmith írásszabadság-díjat, a 2016-os Martin Ennals-díjat az emberi jogok védelmezőinek és a 2017-es Liberális Nemzetközi Díjat a szabadságért, és jelölték a 2019-es Nobel-békedíjra .

Az ujgur népet az elmúlt években egyedülálló etnikai identitásuk és vallási meggyőződésük miatt a kínai kormány páratlan elnyomásnak vetette alá. 2017. áprilisa óta több mint egymillió ártatlan ujgárt önkényesen őrizetbe vették internálótáborokban, ahol kénytelenek voltak lemondni etnikai identitásuktól és vallási meggyőződésüktől, és esküszik a lojális hűségükre a kínai kormány felé.

Ilham Tohti esete döntő nemzetközi kérdéseket és emberi jogi aggályokat érint: a mértékletesség elősegítése az állam által irányított vallási elnyomás esetén; a muszlim kisebbség és a nem muszlim többségű lakosság közötti párbeszéd csatornáinak megnyitására irányuló erőfeszítések; valamint az erőszakmentes nézeteltérés elnyomása egy autoriter állam által.

Ilham zsidó, Tohti az Egyesült Államokba száműzött lánya apja nevében elfogadta a díjat a strasbourgi ünnepségen. A teljes plenáris ülésteremben Jewher az ujgur ügyét szorgalmazta: „Neki [Ilham Tohti] számára a probléma egyértelmű volt: a munkavállalóktól megtagadták az alapvető jogokat, a jogot, hogy higgyenek abban, amit hiszünk, a jogot, hogy imádjuk úgy, ahogy szeretnénk imádni. , a gondolkodáshoz való jog. (…) Ez nem Kína elleni harcról szól. Ez az emberi jogok védelméről szól. “

Leave a Reply 998 megnézve, 2 alkalommal mai nap |