< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Öt év elteltével került letartóztatásba a szerb embercsempész

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Öt év elteltével került letartóztatásba a szerb embercsempész

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a szerb férfit, aki társával együtt 11 illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészését kísérelte meg.

A megalapozott gyanú szerint a férfi szintén szerb társával együtt egy-egy hamis rendszámú személygépkocsit vezetve 2015. március 18. napján, röviddel éjfélt követően lépett Szerbiából Magyarország területére. Ezt követően Móraalom külterületére hajtottak, majd felvettek az autójukba 11, magát szír és afgán állampolgárnak valló személyt, úgy, hogy gépkocsinként 2-2 főt a csomagtartóban helyeztek el. Röviddel az elindulást követően a rendőrök igazoltani kívánták a két gépkocsit, mire a gyanúsított és társa az autókból kiszállva a helyszínről futva próbáltak meg elmenekülni, az illegális határátlépőket hátrahagyva. A társát a rendőrök rövid üldözést követően elfogták, míg a gyanúsított Tompa magasságában tiltott módon elhagyta az ország területét.

A csomagtaróban elhelyezetteknél már 20 perc elteltével jelentkeztek volna az oxigénhiány tünetei, amely a kényelmetlen, összekuporodott testhelyzettel és a jelentős mozgáskorlátozottsággal együtt alig újabb fél óra múlva már súlyos testi-lelki gyötrelmeket eredményező tünetekhez vezetett volna.

A gyanúsítottal szemben kibocsájtott nemzetközi elfogató parancs 2020. február 29. napján vezetett eredményre, amikor is őt az észak-macedón hatóságok elfogták, majd augusztus végén a magyar rendőrségnek átadták.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés tényére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapi időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

S z e g e d, 2020. szeptember 1.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |