< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Sport / Blog article: Szoboszlai pazar szabadrúgásgóljával legyőztük Törökországot!

| Mobile | RSS

Szoboszlai pazar szabadrúgásgóljával legyőztük Törökországot!

TÖRÖK VÁLOGATOTTMAGYAR VÁLOGATOTTTÖRÖKORSZÁGSZOBOSZLAI DOMINIKNEMZETEK LIGÁJAMAGYARORSZÁGPIETSCH TIBOR (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)2020. 09. 03.

A labdarúgó Nemzetek Ligája B-divíziójának 1. fordulójában a magyar válogatott Szoboszlai Dominik pazar szabadrúgásgóljával 1–0-ra legyőzte Törökországot Sivasban.

Szoboszlai Dominik pazar szabadrúgásgóljával legyőztük Törökországot! (Fotó: AFP)

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA, 3. CSOPORT
1. FORDULÓ

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Sivas, zárt kapuk mögött. Vezette: Artur Dias (portugál)
Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhan, Yandas (Kahveci, 58.) – Kutucu (Yazici, a szünetben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Senol Günes
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér (Schäfer, 60.), Holender – Sallai (Kalmár, 81.), Szoboszlai – Szalai Á. (Nikolics, 70.).Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szoboszlai (80.)

Régóta várt esemény, vízszintes, nyolc betű…

Meccsnap!

Hogy Marco Rossi már a Törökország elleni Nemzetek Ligája-nyitány reggelén kiírta a közösségi oldalára, hogy „Meccsnap!” (a teljesség kedvéért: egy focilabdát és egy piros-fehér zöld lobogót is biggyesztett mellé), nem csoda: legutóbb 2019. november 19-én irányíthatta a magyar válogatottat. S az sem volt nagy élmény, hiszen a Walesben elszenvedett 2–0-s vereséggel eldőlt, hogy Magyarország Európa-bajnoki pótselejtezőre kényszerül.

„Repülő” Szoboszlai, nagyot küzdő Holender – képgaléria

Unalomig ismert történet: a koronavírus-járvány miatt márciusban elmaradt az akkorra tervezett „rájátszás”, sőt magát a kontinensviadalt is eltolták egy évvel, így fordulhatott elő az, ami ezt megelőzően csupán egyszer: nemzeti tizenegyünk az ősszel lépett pályára először az adott évben. Ami azt illeti, nem tegnap, de még csak nem is tavaly volt, amikor ez legutóbb megesett: az 1902. október 12-én rendezett Bécs–Budapest találkozót hat esztendővel később ismerték el válogatott mérkőzésnek, így a históriás könyvekben ma már az áll, hogy akkor Ausztria 5:0-ra legyőzte Magyarországot. Nem utolsósorban az volt mindkét nemzet első hivatalos fellépése.

A 944. meccsére nem a legjobb előjelekkel készült a magyar válogatott, Marco Rossi különböző okok miatt tizenöt játékos szerepeltetéséről volt kénytelen lemondani. A legtöbben sérülés miatt hiányoztak, akadt olyan futballista, aki formahanyatlás miatt maradt ki a keretből, de például a Király Gáborral egyetemben a válogatottsági rekordot tartó Dzsudzsák Balázs azért nem juthatott – egyelőre – 108-ról 109-re, mert a nyár óta nem talált magának csapatot.

A szövetségi kapitány ugyanakkor a nehézségek ellenére is megtalálta az általa leginkább ideálisnak vélt kezdő tizenegyet. Különösebb meglepetést nem okozott Marco Rossi az összeállítással, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy az utólag meghívott Holender Filip bekerült a kezdőbe. A másik oldalon Senol Günes alig küszködött gonddal, tulajdonképpen a legerősebb keretével várhatta a Nemzetek Ligája-sorozat első körét – a Juventusból és a Milanból éppúgy válogathatott, mint a Schalke 04-ből és a Leicester Cityből.

Magyar szempontból ennél is érdekesebb volt, hogy milyen taktikával küldi pályára Marco Rossi az együttest. A szövetségi kapitány nem titkolta, a meccs nélkül eltelt hónapokat kihasználva igyekezett új „haditervet” kidolgozni – benne volt a pakliban, hogy az eddig előszeretettel alkalmazott 4–2–3–1-es hadrendről átvált a háromvédős felállásra. Így is történt, igaz, döntését megkönnyíthette, hogy az említett tizenöt hiányzó között négy-négy jobb-, illetve balhátvéd volt. Az olasz szakember olyan gárdát akart látni, amely nem rémül meg attól, hogy az ellenfelet topbajnokságokban szereplő labdarúgók alkotják. Ennek szellemében Holender Filip mindjárt az első percben odalépett Mert Müldürnek, csupán a miheztartás végett, három perccel később pedig remek átadással hozta helyzetbe Szalai Ádámot, de mire a csapatkapitány ellőtte volna a labdát, odaértek a védők. Nem sokkal később már lemaradtak Sallai Rolandról, aki Willi Orbán felívelését követően kapásból próbálta a kapuba juttatni a labdát, csakhogy az elakadt a kivetődő Ugurcan Cakirban. Amiben előzetesen legfeljebb csak reménykedhettünk: a török kapusnak több dolga akadt, mint Gulácsi Péternek, a 12. percben éppenséggel a szerfelett szorgos Holender Filip kísérletét kellett hárítania. Egy híján húsz perc telt el az addig jól alakuló mérkőzésből, amikor centiken múlt csupán, hogy ne kerüljön előnybe a válogatott: Szoboszlai Dominik lövését követően még Sallai sarkát is érintette a labda, hogy aztán a kapufáról vágódjon vissza a mezőnybe.

A magyar együttes higgadtan és okosan járatta a labdát, Szoboszlai Dominik és Nagy Ádám vezérletével középen is bátran passzolgatott. Félórányi, a vártnál is jobb magyar játék után megint mindössze centiken múlt, hogy gól szülessen, mert Holender Filip nagyszerű csavarását követően a lécről pattant ki a labda. Az első félidőről sokat elmond, hogy Gulácsi Péternek a 39. percben kellett először védenie – ez bizony nem a törökök kritikája, hanem a magyarok dicsérete volt.

A második játékrész úgy indult, ahogy az első, Sallai Roland szerezhetett volna gólt. A folytatás azonban már másként alakult, Burak Yilmaz és Hakan Calhanoglu is helyzetbe került, de Gulácsi Péternek csak Yilmaz lövésénél kellett védenie. Kiegyenlítetté vált a találkozó, ám ez még mindig azt jelentette, hogy a Marco Rossi vezette magyar válogatott semmivel sem volt rosszabb Senol Günesénél.

Sőt!

A 66. percben a mérkőzés addigi legnagyobb bravúrját kellett bemutatnia a hazaiak kapusának egy fejes után – ha nem piszkálja ki a léc alá tartó labdát, Willi Orbán a negyedik gólját jegyezhette volna címeres mezben. A 71. percben beálló Nikolics Nemanja pedig a 28. válogatottságát könyvelhette el, két és fél évvel a 27. után. Jobbkor nem is térhetett volna vissza: a 80. percben testközelből láthatta, amint Szoboszlai Dominik káprázatos szabadrúgásgólt lő. Elfogultság nélkül leírható, hogy megérdemelten vezetett a válogatott, mert a meccs nagy részében stílusosan, határozottan, s olykor ötletesen is futballozott – és legalább ilyen jó érzéssel tehetjük hozzá, hogy teljesen megérdemelten nyerte meg idei első mérkőzését.

Szoboszlai Dominik gólja

Csak azzal zárhatjuk, amivel a magyar szurkolók is díjazták volna a remek produkciót: szép volt, fiúk!

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A csoport másik mérkőzésén
Oroszország–Szerbia 3–1 (Dzjuba 48., 81. – az elsőt 11-esből, Karavajev 69., ill. A. Mitrovics 78.)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes 
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Babati Benjámin (ZTE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia)

A TÖRÖK VÁLOGATOTT 28 FŐS KERETE
Kapusok: 
Fehmi Mert Günok (Istanbul Basaksehir), Gökhan Akkan (Rizespor), Ugurcan Cakır (Trabzonspor)
Védők: Mehmet Zeki Celik (Lille), Mert Müldür (Sassuolo), Nazım Sangaré (Antalyaspor), Caglar Söyüncü (Leicester City), Kaan Ayhan (Sassuolo), MerihDemiral (Juventus), Ozan Muhammed Kabak (Schalke), Yildirim Mert Cetin (Hellas Verona), Cengiz Umut Meras (Le Havre), Hasan Ali Kaldirim (Istanbul Basaksehir)
Középpályások: Cengiz Ünder (Roma), Efecan Karaca (Alanyaspor), Hakan Calhanoglu (Milan), Irfan Can Kahveci (Istanbul Basaksehir), Mahmut Tekdemir(Istanbul Basaksehir), Mert Hakan Yandas (Fenerbahce), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Orkun Kökcü (Feyenoord), Ozan Tufan (Fenerbahce), Yusuf Yazici (Lille), Emre Kilinc (Galatasaray)
Támadók: Ahmed Kutucu (Schalke), Burak Yimaz (Lille), Enes Ünal (Getafe), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3., 20.45: 
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45: 
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Időpont később: Bulgária–Magyarország
November 12.
Időpont később: 
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

fecsego.eu/nemzeti sport

Leave a Reply 513 megnézve, 1 alkalommal mai nap |