< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Jogerősen pert nyert az Index a Nézőpont Intézettel szemben

| Mobile | RSS

Jogerősen pert nyert az Index a Nézőpont Intézettel szemben

Bugyinszki György

BUGYINSZKI GYÖRG

Az Index 2017. november 21-i „Mennyire számolták el magukat a közvélemény-kutatók?” címmel megjelent írásában azt elemezte, hogy az elmúlt 20 évben melyik intézet tévedett a legnagyobbat. A szerzők kimutatták, hogy 2010-ben a Nézőpont Intézet adta a legrosszabb becslést – amely állítás ügyében a Nézőpont Intézet sajtóhelyreigazítási kérelemmel élt. Azt sérelmezték, hogy nem az urnazárás utáni mérésüket vetettük össze a többi intézet exit poll adataival, hanem a választások előtti utolsó mérésük számait.

A Kúria most jogerősen is helyben hagyta a másodfokú ítéletet, amely korábban már elutasította e helyreigazítási kérelmet. Átvéve a másodfok indoklását, miszerint a laikus olvasó számára a „választás előtti” fordulat számít hangsúlyos közlésnek, a sajtóhelyreigazítás jogintézményével pedig ellentétes volna, hogy a Nézőpont Intézetet – egy számára kedvező kutatási anyag megemlítésével – a legpontosabb eredményt nyújtó intézetként tüntesse fel utólag az Index.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |