| Mobile | RSS

Menekültek ellen uszított 29 német rendőr, felfüggesztették őket

SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI – FORRÁS: MTI

Menekültek gázkamrában, és hasonló képek cseréltek gazdát a WhatsApp-csatornákon.

Felfüggesztettek munkájából 29 rendőrt neonáci uszítás miatt a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában – jelentette be szerdán a tartomány belügyminisztere. 

    Herbert Reul elmondta, hogy az ügyben szerdán 200 rendőr mozgósításával házkutatást tartottak lakásokban és 34 rendőrőrsön, a többi között Essenben, Duisburgban és Oberhausenben. A felfüggesztett és fegyelmi eljárás alá vont rendőrök a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazás révén cseréltek egymás között “büntetőjogilag releváns” tartalmakat, például olyan fotómontázst, amely egy gázkamrába zárt menekültet ábrázol, írja az MTI.

    “Először nem is akartam elhinni, hogy ilyen létezik” – mondta Düsseldorfban tartott rendkívüli tájékoztatóján Herbert Reul, akit a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint láthatóan megviselt az eset.

    A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kiemelte, hogy a feltárt anyagok “a legocsmányabb rasszista, neonáci uszítás” kategóriájába tartoznak, és terjesztésük “szégyen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség számára”.

    A nyomozás eddigi adatai szerint a gyűlöletet szító anyagokat öt WhatsApp-csoportban terjesztették. Az első valószínűleg 2012 óta működött. Az utolsó üzenet az idén augusztus 27-én jelent meg. Ezen a napon bukkantak rá az anyagokra az egyik rendőr telefonján, amelyet egy másik, a fegyelmi ügytől független nyomozásban vizsgáltak át.

    Herbert Reul hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a felfüggesztett rendőrök ne kerüljenek többé szolgálatba. “Szélsőjobboldaliaknak semmi keresnivalójuk nincsen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség kötelékében” – mondta a miniszter.

    Hozzátette, hogy külön miniszteri megbízott foglalkozik majd a tartományi rendőrségénél mutatkozó szélsőjobboldali tendenciákkal. Mint mondta, azzal kell számolni, hogy további ügyek is a felszínre bukkannak.

    A német rendvédelmi szerveknél működő legnagyobb munkavállalói érdekképviselet, a Rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete is elítélte a történteket. Tűrhetetlen, hogy radikális jobboldali, idegenellenes tartalmakat cserélgető emberek dolgoznak a rendőrségnél, hiszen “a szélsőjobboldaliság elleni küzdelem hozzátartozik a rendőrség DNS-éhez” – idézett közleményükből a WDR.  

(MTI)

fecsegoe.eu/168 óra

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |