| Mobile | RSS

Összeomolhat a magyar húspiac

A fogyasztók először olcsó hússal találkozhatnak majd az üzletekben, de a termelők nagy bajban vannak. Miután Kína nem vásárolja fel a német húst az ottani sertéspestis járvány miatt, Európában óriási többletek lesznek, ami úgy leviheti az árakat, hogy bajba kerülnek az ágazati szereplők Magyarországon is.

Szabó Dániel,

Veszélybe sodorhatja az európai, így a hazai húspiacot az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat – kezdi cikkét a húspiac helyzetéről a Magyar Nemzet.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta a lapnak, már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is. Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövid távon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús. Az ágazati szereplők így a telített európai piac helyett a Távol-Kelet felé fordulhatnak.

Viszont várhatóan a Németország környéki országok várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket. Éder Tamás szerint ezért a Hússzövetség és az agrártárca arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy inkább a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Németországban egyébként eddig csak vaddisznóknál jelent meg a sertéspestis, pont abban a Brandenburg tartományban, ahol eleve kevés sertéstartó telep működik. Ezért az uniós érdekvédelmi szervezet arra kéri a piaci szereplőket, arányosan reagáljanak a német bejelentésre, és vegyék figyelembe a sertéspestis terjedését gátló hatósági intézkedéseket.

A boltokban könnyen megjelenhet ettől még Magyarországon a dömpingáras hús – Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint – de a magyar szereplők abban reménykedhetnek, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon. Ettől még a felvásárlási árak tartósan csökkenhetnek, ezzel együtt a fogyasztói árak is alacsonyabbak lehetnek.

fecsego.eu/napi.hu

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál
Leave a Reply 148 megnézve, 1 alkalommal mai nap |